U trendu

Počeli Molijerovi dani

NOVI SAD – Francuski institut u saradnji sa izdavačima i kulturnim i obrazovnim institucijama Beograda, Novog Sada i Niša organizuje „Molijerove dane“ od 9. do 27. maja.

Ljubitelji književnosti imaće priliku da u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, razgovoraju uživo sa frankofonim piscima čiji romani donose priče o Korzici, Dunavu, Španiji, Sefardima i o čudnovatim i opasnim mestima i vremenima.

Manifestacija se održava uz podršku Fondacije „Novi Sad-Evropska prestonica kulture 2022“, Jevrejskog kulturnog centra, univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, kao i uz podršku više izdavačkih kuća.

„Ideja jeste da se predstavi savremeno francusko književno stvaralaštvo i autori. Prošle godine nismo mogli da ih dovdemo, ali zato ove godine imamo čast da nekoliko autora boravi u Srbiji i razgovara sa publikom. Već danas na štandu u okviru Festivala Evrope imamo autora Emanuela Rubena“, kaže Vladomir Marinković iz Francuskog instituta.

Ruben je potpisivao svoju knjigu „Uz Dunav“.

To je biciklistička odiseji kroz Evropu koju nose struje, duž Dunava i njegovog čudesnog priobalja.

Emanuel Ruben stvara snažnu i opipljivu sliku evropskog mozaika.

U leto 2016, Ruben kreće s jednim prijateljem biciklom kroz Evropu. Za 48 dana popeće se uz tok Dunava, od obala Crnog mora do izvora u Crnoj šumi.

Ovaj putopis nadahnut je tom epopejom kroz močvarnu deltu Dunava i evroazijske stepe Ukrajine, kroz Rumuniju, preko bugarskih plaža, Đerdapske klisure u Srbiji, mađarske granice opasane bodljikavom žicom.

„Imam reakcije čitalaca koji su isto kao i ja putovali uz Dunav biciklom. To je knjiga koja ima ritma. To mi je bio i jedan od najvećih izazova dok sam pisao knjigu, kako da predstavim ritam i osećanja koja sam imao dok sam se vozio. Na svu sreću često smo se zaustavljali i na tim stajalištima smo tražili naš put“, rekao je Ruben.

Za putopis „Uz Dunav“ Emanuel Ruben dobio je nagrade „Nikola Buvije“ (2019), „Amerigo Vespuči“ (2019), Veliku nagradu „Sport i književnost“ (2019) i Nagradu „Amik“ Francuske akademije (2020).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar