U trendu

Počeli „Valjevski filmski susreti“

VALJEVO – Regionalni festival “Valjevski filmski susreti” pod sloganom „proREZ“ počeo je sinoć, u četvrtak na onlajn na platformi “Cinešeum.com” projekcijom filma „Otac“ Srdana Golubovića i trajaće do nedelje, javili su organizatori iz Valjeva.

Dve selekcije se nalaze u okviru glavnog programa – regionalni takmičarski program kratkometražnog filma i revijalni program igranog i dokumentarnog filma. Svi filmovi će biti dostupni besplatno za publiku na teritoriji Srbije, na platformi Cinešeum.com.

Prema pravilima ove smotre sedme umetnosti, filmovi iz Takmičarskog programa biće dostupni tokom celog trajanja festivala za neograničen broj gledalaca, dok je program dugometražnog filma koncipiran kao i na projekcijama uživo, odnosno svaki od tih naslova ima jednu zakazanu projekciju, prema satnici, kojoj će moći da pristupi najviše 100 gledalaca.

Valjevski filmski susreti u svom 7. izdanju, a prvi put onlajn zbog teške situacije sa pandemijom, neguju stvaralaštvo mladih filmskih autora iz zemlje i regiona kroz svoje programe, sa ciljem da festival utiče na razvoj mlade publike i interesovanje za autorski film.

U okviru takmičarskog programa prikazaće se 13 ostvarenja mladih autora iz Srbije i regiona: „Matura“ Gvozdena Ilića, „Šerbet“ Nikole Stojanovića, „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića, „Za Vasotu“ Petra Pešuta, „Čekanje“ Emilije Gašić, „Sazdaću te od prašine“ Sare Radulović, „Novi televizor“ Nine Ognjanović, „Selica“ Milutina Miloševića, „Kolači od višnje“ Mateje Rokavec, „Nagrada“Lidije Mojsovske, „Peti sprat levo“ Renate Lučić, „Pomoz Bog“ Zvonimira Grujića i „OK“ Nikola Gačpara.
Na festivalu će se dodeliti dve nagrade, prema tradiciji do sada.

Nagradu “Slobodan Golubović Leman” dodeliće žiri u sastavu – rediteljka Marija Stojnić i reditelji Vladimir Petrović i Tomislav Đurinec, dok će nagradu “Mladi autor”, koja se ove godine dodeljuje najboljem scenaristi, uručiti filmski umetnici Valjeva koji rade u inostranstvu: reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

U okviru pratećeg programa, takođe besplatno, prvi put organizuju se dve PROREZ tribine – “Aktivizam i film: Filmovi koji su pokretali ljude” i “Mladi umetnici u borbi za novi prostor: Muzički spotovi”, gde će biti reči o veštini i zanatu snimanja video klipova.

Tribine će biti dostupne za praćenje na Facebook stranici festivala kao i samo veče zatvaranja – “Kasna čajanka”, gde će gledaoci moći da se priključe svakog trenutka i da postavljaju pitanja čime postaju aktivni učesnici.

Potrebno je da gledaoci – pratioci svih programa otvore svoje naloge na platformi Cinešeum i na vreme zauzmu svoja mesta, a za redovne informacije, organizacija festivala upućuje publiku na Facebook i Instagram stranicu festivala.

Kada se smiri situacija sa Covidom 19, Bioskop 85 u Valjevu će biti ponovo otvoren, i onda će deo programa “Valjevskih filmskih susreta” biti prikazan i tamo.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa platformom Cinešeum, a festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Valjevo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.