U trendu

Počelo snimanje filma “Heroji Halijarda” Radoša Bajića

BEOGRAD – Snimanje igranog filma “Heroji Halijarda” i istovremeno mini TV serije “Vazdušni most”, prema scenariju i režiji Radoša Bajića, počelo je u subotu u selu Nemenikuće na obroncima Kosmaja, saoopštila je izvršna produkcija projekta – kuća “Constrast Studios”.

U saradnji sa kompanijom Telekom Srbija i Radio televizijom Srbije, ambiciozan projekat je okupio značajnu i veliku glumačku ekipu koju predvode Žarko Laušević, Petar Božović, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, i mnogi drugi.

Težište igranog filma “Heroji Halijarda” je ratna drama inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu “Operacija Halijard”.

Kako pripoveda istorija, u ovoj akciji, u leto 1944. godine, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Narod je bio predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, a pilote su spasavali sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora.

Priča o Halijardu zapravo je apoteoza herojstvu, prijateljstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu, kako navode iz produkcije “Contrast Studios” u vlasništvu reditelja Radoša Bajića, porodične filmske i TV kompanije.

Takođe i TV serija “Vazdušni most”, od šest jednočasovnih epizoda, za svoj centralni motiv ima priču o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, porodici, ljubavi i stranputicama, o žudnji za slobodom, podelama i raskolima – o nametnutoj budućnosti koja je voljom moćnih i velikih oteta srpskom narodu.

“Na scenariju sam radio više od tri godine”, naglasio je Bajić, kome ratna tematika ovog perioda nije strana, kada je realizovao seriju od 10 epizoda “Ravna Gora”.

“Ogromnu pomoć su mi pružili i dali nemerljiv kreativni doprinos koscenaristi, veliki dramski pisac Dušan Kovačević i mladi i izuzetno talentovani dramaturg Strahinja Madžarević. Trudićemo se da oživimo dramatično vreme u leto 1944. godine u Srbiji, kada se srpski narod našao pred jednim od najvećih iskušenja u svojoj istoriji”, istakao je autor projekta.

U filmu i TV seriji o operaciji “Halijard” nastupiće više od stotinu glumaca, a osim navedenih u ekipi su i – Ivan Vučković, Nenad Heraković, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Radoje Čupić, Slobodan Boda Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković, Nebojša Kundačina.

Od mlađih glumačkih nada tu su – Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović. Pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu će činiti značajan broj stranih glumaca sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke.

Film “Heroji Halijarda” realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina.

Snimanje filma i TV serije odvijaće se u dve faze – tokom 2021. godine na Kosmaju i planini Rudnik, a 2022. u Pranjanima i na lokalitetima Suvobora i Ravne Gore.

Premijera filma planirana je za proleće 2023. godine, dok će prikazivanje TV serije biti na jesen iste godine na programima Radio-televizije Srbije i kanala Superstar TV.

Među glavnim ulogama ističe se legendarni Žarko Laušević, koji je do nedavno oduševio publiku u TV seriji “Kalkanski krugovi”, a odigrao je i zapaženu epizodnu rolu kralja Milana u serijalu “Aleksandar od Jugoslavije” Zdravka Šotre i Jovana Jovanovića Zmaja u filmu i mini seriji “Ime naroda” Darka Bajića.

Auditorijum će ga uskoro pratiti i u seriji “Vreme zla” prema romanu Dobrice Ćosića, kao svojevrsni nastavak serijala “Koreni” gde je Laušević briljirao.

Na projektu „Heroji Halijarda“ su radili i stručni konsultant za istoriju dr Miloš Timotijević, kao i vojni konsultant general Dragan Katanić.

Direktor fotografije je Predrag Jočić, montažer Stevan Marić, dok autorsku ekipu čine i scenograf Jelena Mirković i kostimograf Boris Čakširan, a direktor projekta je Snežana Mileusnić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.