U trendu

Počeo 27. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

UŽICE – Predstavom „Rolerkoster“ Ateljea 212 iz Beograda počeo je 27. Jugoslovenski pozorišnji festival „Bez prevoda“ u Užicu, a narednih dana za nagradu Ardalion takmičiće se još šest najboljih pozorišnih predstava iz produkcije Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH/Slovenije.

„Nekada davno, jako davno, bio sam u jednoj zemlji dalekoj pozorišno dete, tu zemlju smo zvali Jugoslavija, osećanje pripadnosti koje je počivalo jednako na Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Skoplju, gde su reči sloboda, bratstvo jedinstvo i ravnopravnost predstavljali sistem vrednosti u koji smo verovali, svet u kom smo se radovali i od kog smo očekivali bolju budućnost – to osećanje je za mene sasvim pouzdano i trajno i zato volim užički festival“, rekao je scenograf Radivoje Dinulović otvarajući festival.

Druge festovalske večeri publika će imati priliku da gleda Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda i „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića, a u režiji Jagoša Markovića.

Trećeg dana na repertoaru je „Eićmann u Jeruzalemu“ Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Jerneja Lorencija.

Domaćini, Narodno pozorište Užice, nastupiće četvrte festivalske večeri sa predstavom „Mesec (dana) na selu“, po tekstu Ivana Turgenjeva i u režiji Milana Neškovića.

Pozorište Prijedor i Gledališče Koper postavljaju na užičke pozorišne daske u subotu predstavu po tekstu Gorana Vojnovića “Jugoslavija, moja otadzbine“ u režiji Marka Misirača.

U nedelju je na repertoaru „Bez portfelja“ Gradskog požorišta Podgorica i Festivala Barski ljetopis, po tekstu Stevana Koprivice i u režiji Branislava Mićunovića.

Poslednje festivalske večeri Narodno pozorište Beograd izvešce Tolstojev „Rat i mir“, za koji režiju potpisuje Boris Liješević.

Festival se održava pod sloganom „Parče hlaba, parče neba“, a njegovom otvaranju prethodila je tradicionala izložba najboljih fotografija Radovana Baje Vujovića nastalih na prethodnom festivalu i nastup Gradskog hora „Glas“.

„Želim da se zahvalim svima koji su utemeljili ovaj Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ koji nas vraća u jednu drugu epohu, možda bolju, mnogi ne pamte, a neki pamte. Pozorište je čudesna iluzija koja je stotine miliona ljudi obuzela, ona je svet mašte, imaginacije, fantazije“, rekao je, otvarajući izložbu, istoričar umetnosti i publicista Dragiša Milosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.