U trendu

Počeo Festival ruske kulture „Vernisaž“ u Ruskom domu

BEOGRAD – Nastupom umetnika trupe “Sand Art” uz audio performans u utorak je svečano otvoren Festival ruske kulture „Vernisaž“ na sceni Galerije Ruskog doma u Beogradu.

Multimedijalna smotra će trajati do 8. juna kada će se beogradskoj publici predstaviti izvođenja pozorišnih komada, promocije knjiga, predavanja, radionice, autorska vođenja kroz izložbe, jedan koncert iznenađenja i drugi umetnički programi.

Danas je na repertoaru festivala nastup ruskog pozorišta “DAR” iz Novog Sada sa scenskim delom „Lomi se i plače srce moje“ A. Galiča na muziku V. Kuževatova, u režiji S. Telekovskog takođe na Galeriji ove ustanove.

Kako navode iz organizacije manifestacije, u Srbiji živi dosta ljudi iz Rusije i zemalja iz sastava bivšeg Sovjetskog Saveza, i to veliki broj umetnika: slikari, muzičari, pisci, glumci, dobrim delom poznati domaćoj publici.

Festival „Vernisaž“ će prvi put okupiti stvaraoce na istom mestu, omogućiti im da prezentuju svoj rad i upoznaju ljubitelje umetnosti iz Beograda sa njihovim posebnim pogledom na Srbiju.

Autor i organizator festivala je fotograf Ilmar, koji će sutra omogućiti promociju knjige „19/20 Roman-vodič“ Andreja Možarovskog u Velikoj sali, kao i prezentaciju projekta „Balkanski putnik“ tandema autora – Jelena Zelinska i Marko Dolaš.

Veče ruske poezije obogatiće 24. maja sadržaj programa ponovnim nastupom Ruskog pozorišta DAR, dok će narednog dana biti organizovan razgovor „Stvaralački put od grafita do ikone“ sa umetnikom Andrejom Kolosovim.

Tokom trajanja celog festivala, smenjivaće se mnogi ruski i srpski umetnici koji će realizovati autorska vođenja kroz „Izložbu likovne umetnosti: slikarstvo, skulptura, grafika, fotografija“.

Na toj postavci su prisutna mnoga važna imena: Ana Bočkarjova (fotografija), Šeomir Gučepšoko (slikarstvo, peščana umetnost), Jelena Zlatković (staklena skulptura), Anatolij Ivakin (slikarstvo).

Takođe na postavci će biti i autor festivala – Ilmar (fotografija), Andrej Kolosov (gravure, slikarstvo), Andrej Možarovski (slikarstvo), Vita Pirocka (akvarel), Sofja Ječina (slikarstvo) i Andrej Trubnjikov (fotografija).

Predavanja će održati – Jelena Zlatković („Umetničko staklo, kroz istoriju do naših dana“), Ilmar („Storytelling u fotografiji“) i Šeomir Gućepšoko („Sand Art: stvarnije od peska“), dok će radionicu na temu – slikanje mrtve prirode, voditi Anatolij Ivakin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar