U trendu

Poezija Volta Vitmena na filmu sutra u SKC

BEOGRAD – Peto izdanje ciklusa „Izvođenje poezije na filmu“ posvećeno je stihovima Volta Vitmena i biće realizovano sutra u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (SKC) u Beogradu.
Serija predavanja sa insertima iz filmova odvija se u okviru programa “Film forum” SKC-a, a Tijana Savatić i Stevan Vuković će voditi publiku kroz temu “Stihovi Volta Vitmena na filmu”.

Prethodni pesnici koji su bili tema ovih panela su T. S. Eliot, Vilijam Blejk, Vilijem Batler Jejts i Edgar Alan Po.

Reditelji ove specifične perspektive kultnog književnika kreću se od Dejvida Grifita do Džima Džarmuša, dok će se Vitmenovi stihovi čuti u izvođenju Roberta Beninja Robina Vilijamsa Suzan Sarandon i Vinone Rajder.e

Veliki je broj filmova u kojima se Vitmen smatra najvećim i najautentičnijim američki pesnikom, tako da će ove večeri biti predstavljen samo jedan manji segment.

Čitav mit o američkom autoru prve polovine 20. veka bio je intenzivno prisutan i u domaćoj književnoj i kulturnoj javnosti.

Tako je Boško Tokin, poznati srpski estetičar, publicista i kritičar filma bio poklonik tog mita i aktivno ga je širio, kao što su to činili Stanislav Vinaver, Tin Ujević, Ivo Andrić.

Tokin je još pre 100 godina (1920) pisao da je Vitmen bio pesnik koji je sve te mogućnosti nove, divlje i neukroćene zemlje u kojoj je živeo, osetio i izrazio kroz stihove, takođe ih je „pevao “, a „pevajući ih, pevao je sebe i nas”, ali da to nije ostavilo traga u domaćem filmu.

Reditelj Slobodan Šijan trenutno snima film upravo o Bošku Tokinu koga tumači Miloš Biković, a uz njega igraju još Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Viktor Savić i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.