U trendu

Pokrajinska vlada finansirala tri izdavačka poduhvata

NOVI SAD – Pokrajinska vlada preko Arhiva Vojvodine finansirala je objavljivanje sabranih dela akademika Milorada Ekmečića i Vasilija Krestića u izdanju Pravoslavne reči iz Novog Sada.
U narednim mesecima, kako je najavio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, biće objavljena i sabrana dela akademika Dejana Medakovića, u izdanju novosadskog Prometeja.

„Ta tri velika izdavačka poduhvata veoma su značajna za našu kulturu i nauku. Sabrana dela akademika Krestića u 15 knjiga izuzetno su važna i za savremeno razumevanje i dublje čitanje odnosa u ovom delu Evrope, dok zahvaljujući istoriografskoj građi akademika Ekmečića kroz 15 tomova, možemo saznati kako predvideti naš nacionalni put“, poručio je Mirović, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.
Istoričar Milorad Ekmečić autor je desetak knjiga, opsežnih, sintetičkih istoriografskih studija, poput „Stvaranje Jugoslavije 1790-1918“, „Ratni ciljevi Srbije“ i istorijska sinteza „Između klanja i oranja. Istorija Srba u novom veku (1492-1992)“, a objavio je i više od 300 naučnih radova.

Potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vasilije Krestić bavi se nacionalnom istorijom novog veka, a posebno istorijom Srba u Hrvatskoj i Ugarskoj u 19. i 20. veku, istorijom srpsko-hrvatskih odnosa, jugoslovenstva, istorijom srpske štampe.

Iz njegovog bogatog opusa izdavaju se dela „Istorija Srba u Hrvatskoj i Slavoniji“, „Srpsko-hrvatski odnosi i jugoslovenska ideja“, „Istorija srpske štampe u Ugarskoj“.

Istoričar umetnosti, pesnik i književnik Dejan Medaković ostavio je dubok trag u srpskoj nauci i kulturi, a među njegovim najpoznatijim delima su „Efemeris“, „Srbi u Beču“, „Putevi srpskog baroka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar