U trendu

„Pokucaj mi knjigom na vrata“ – akcija Saveza slepih

BEOGRAD – Savez slepih Srbije je, povodom nacionalnog dana knjige – 28. februara – organizovao akciju pod nazivom „Pokucaj mi knjigom na vrata“.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić rekao je da je cilj akcije, koja se organizuje po treći put, da se javnosti skrene pažnja na potrebe slepih i slabovidih osoba i na posebno mesto koje dostupna knjiga zauzima u njihovom životu.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević, koja je prisustvovala akciji, istakla je da je saradnja Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom sa Savezom slepih Srbije i sa svim njenim organizacijama, oduvek bila partnerska, saopštilo je resorno ministrstvo.

Baroševićeva, koja je zadužena za Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, istakla je da je pravi primer toga biblioteka Saveza slepih „Dr Milan Budimir“ jer je, prema njenim rečima, jedno od osnovnih ljudskih prava mogućnost da se obrazujemo, čitamo, informišemo, kao i da je znanje danas, najvredniji resurs.

Ona je dodala da je ponosna na činjenicu da „Dr Milan Budimir“ predstavlja najveću biblioteku ovakvog tipa na Balkanu, koja je obnovljena i u potpunosti prilagođena svojoj nameni prema najsavremenijim standardima.

Ova biblioteka baštini 50.000 knjiga i 8.000 audio zapisa.

Napominjući da je Ministarstvo u proteklih pet godina opredelilo preko 100 miliona dinara za podršku Savezu, od čega je 12 miliona dinara utrošeno na adaptaciju i opremanje biblioteke, Barošević je istakla da su u 2023. godini opredeljena dodatna sredstva, u iznosu od preko 17 miliona dinara, kako za rad Saveza slepih Srbije tako i za i lokalne organizacije u njihovom sastavu, što u odnosu na prethodnu godinu, predstavlja povećanje od 1,5 miliona dinara.

Ona je napomenula da zajedničkim radom stvaramo Srbiju bez barijera, društvo koje prepoznaje različitost i koje stvara jednake šanse za sve.

Baroševićeva je istakla da će Sektor, kako je to Ministarstvo činilo i do sada, nastojati da kao vid podrške Savezu slepih Srbije, obezbedi sredstva za nesmetani rad i bolje funkcionisanje, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.