U trendu

Posle 1.000 godina bizoni ponovo slobodni u Velikoj Britanij

LONDON – U Velikoj Britanijiji će uskoro, posle više od hiljadu godina, slobodni u prirodi živeti divlji bizoni, kao deo eksperimeta u okviru projekta „Wilder Blean“ koji ima za cilj obnovu čitavog sistema divljeg života na Ostrvu, preneli su britanski mediji.

Bazirajući svoj eksperiment na značaju prirodnog ponašanja životinja u ekosistemu, naučnici su prezentovali program „Wilder Blean“, kojim bi bizoni trebalo da deluju kao prirodni „inženjeri ekosistema“.

„Ovim eksperimetnom će gusta komercijalna borova šuma biti transformisana u prirodno i zdravo stanište ispunjeno životinjskim i biljnim svetom“, predviđaju engleski biolozi.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sevrne Irske jedna je od prirodom najviše osiromašenih zemalja na svetu.

„Želimo da ovaj projekat označi početak nove ere očuvanja prirode u Velikoj Britaniji. Moramo da promenimo način na koji obnavljamo prirodne pejzaže, oslanjajući se manje na ljudsku intervenciju, a više na prirodne inženjere, poput bizona, vepra i dabra“, naveli su naučnici.

Evropski bizon je najveća kopnena životinja u Evropi, a njegova težina može dostići i čitavu tonu. U divljini su izumrli pre jednog veka, ali je plan da se njihova populacija oporavi kroz projekte ponovnog uvođenja u pritodu širom Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar