U trendu

Posle 70 godina rođeni prvi divlji jaguari u Argentini

KORIJENTES – Prvi divlji jaguari rođeni su posle 70 godina u argentinskom Nacionalnom parku Ibera, u okviru projekta „vraćanje jaguara u prirodno stanište“, preneli su argentinski mediji.

Naime, skrivene kamere, koje su postavljene na prostoru nacionalnog parka u cilju praćenja životnja, prikazale su novu mladunčad jaguara.

Reč je o mladunčadi jaguara koji je rođen u argentinskom zoološkom vrtu, a koji je prošle godine pušten u prirodno stanište.

Koordinatorka Centra za reintrodukciju jaguara (CRI) istakla je da su novi jaguari veliki uspeh projekta vračhanja ove vrste u stanište Ibera.

„Parenje slobodnih jaguara i rođenje nove generacije u slobodi odlična je vest za projekat koji nastoji da zaustavi izumiranje ove vrste“, rekla je koordinatorka.

Nacionalni park Ibera nekad je bio prirodno staniše jaguara, A pokretanjem programa „vraćanja“ ove vrste stvaraju se uslovi obnavljanja prirodnog doma za jaguare.

Projekat vraćanja jaguara u prirodno stanište otpočet je u septembru 2021. godine, u okviru koga je 8 jaguara pušteno na prostor Ibera.

Procenjuje se da je na prostoru Argentine ostalo između 200 i 300 jedinki ove vrste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar