Posle Njujorka maketa „Sutjetska“ 6. juna i u Beogradu

BEOGRAD – Multimedijalna izložba „Sutjeska“ Miodraga Živkovića biće otvorena u beogradskoj „Galeriji 73“ od 6. do 25. juna, najavili su danas organizatori.

Za vreme otvaranja izložbe i tokom njenog trajanja biće premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film „Umetnost sećanja“ autora dr Jelene Radenović.

Maketa Sutjeske je do nedavno bila predstavljena svetskoj javnosti na izložbi u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku, MOMA.

Na ovaj način postala je deo svetske kulturne baštine.

Upravo to je bio i povod organizacije ove izložbe, da se ova skulptura značajne kulturne vrednosti nađe i pred beogradskom publikom, u prostoru Galerije `73.

Kuriozitet je da je ovo prva samostalna izložba u zemlji skulptora Miodraga Živkovića, nesumnjivo jednog od najznačajnijih umetnika današnjice.

„Sutjeska“ je zamišljena kao multimedijalno predstavljanje dela koje vraća sećanje na prošlo vreme i jedan od krucijalnih događaja iz Drugog svetskog rata i oslobodilačke borbe jugoslovenskih naroda protiv fašizma.

Prva i originalna maketa za Spomen-obeležje na Tjentištu u Bosni i Hercegovini, gde se odigrala presudna bitka protiv nemačkog okupatora i njegovih slugu, biće izložena kao artefakt na vreme kada je u čast pobede i onih koji su za to položili svoje živote, izgrađen ovaj spomenik.
Cilj ovog izlagačkog projekta je da predstavi za određeno vreme zaboravljene događaje i značajni deo skulptorske i arhitektonske umetnosti, koja je obeležila jedno doba.

Pored toga postoji eksplicitna želja organizatora da javnosti predstavi proslavljenog majstora skulpture u prostoru i arhitekturi, jednog od osnivača Fakulteta primenjenih umetnosti, profesora i dekana ove visokoškolske ustanove, javnog radnika u oblasti kulture i vajara Miodraga Živkovića.
Za vreme otvaranja izložbe i tokom njenog trajanja biće premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film „Umetnost sećanja“ autora dr Jelene Radenović.
U toku trajanja izložbe predviđene su diskusije i radni paneli na temu „Memorijalna umetnost“ i „Umetnost u prostorima prirode i arhitekturi“.

Javnosti će se obraćati poznati umetnici, skulptori, istoričari umetnosti, profesori univerziteta, književnici i druge javne i kompetentne ličnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.