U trendu

Poslednja knjiga Sema Šeparda u izdanju “Geopoetike”

BEOGRAD – Poslednja knjiga proslavljenog glumca, dramskog pisca i scenariste Sema Šeparda “Špijun iz prvog lica” nedavno je objavljena posthumno, i nalazi se u domaćim knjižarama, zahvaljujući izdavačkoj kući “Geopoetika” iz Beograda.

Kritičari su definisali testametarno delo slavnog umetnika, koji je preminuo 2017. godine, kao memoarsku fikciju, u kojoj se nižu slike prošlosti i sadašnjosti iz života protagoniste koje sadrže lepotu kaleidoskopa.

Kako piše u pogovoru prevodioca knjige Ivane Đurić Paunović, pripovedač nije superioran u odnosu na čitaoca, jer su i njemu neki delovi pripovedanja prilično nejasni koliko i drugima.

Vizura pisca je vrlo specifična, kao da se nalazi na ivici trajanja, koja ga primorava da detalje svog života vidi nekim novim očima.

Sekvence iz porodičnog života, uspomene sa snimanja filmova, anegdote koje su zaostale u nekom delu svesti, predstavljaju sadržaj tog književnog dela, koje je u isto vreme tragično i komično.

Američki umetnik Sem Šepard (1943-2017) bio je veoma svestran, a šira publika ga poznaje najviše kao glumca u mnogim zapaženim filmovima kao što su “Putnik”, “Put u kosmos” ili “Dani raja”.

Ipak, njegov književni rad je izuzetan, jer je ovaj produktivan autor napisao skoro 60 pozorišnih komada, od kojih su poznati – “Nevidljiva ruka” (1969), “Prokletstvo izgladnele klase” (1977), “Pogreb deteta” (1978, dobio Pulicerovu nagradu), “Bog pakla” (2004).

U domaćim pozorištima igrane su njegove drame “Ludi od ljubavi (1983), “Stanje šoka” (1991) i drugi.

Takođe, objavio je i nekoliko knjiga pripovedaka, eseja i memoara, kao što je poslednje delo u izdanju “Geopoetike”.

Smatra se za jednog od najznačajnijih dramskih pisaca u savremenoj istoriji američkog pozorišta, a komadi su mu bili negde na liniji čuvenih dramatičara Judžina O’Nila i Artura Milera.

Kao scenarista je imao uspeha sa ostvarenjima “Kota Zabriski” Mikelanđela Antonionija, “Pariz, Teksas” Vima Vendersa (film je 1984. osvojio Zlatnu palmu u Kanu), “Ludi od ljubavi” Roberta Altmana, “Kad prošlost zakuca”, takođe u režiji Vima Vendersa.

Za ulogu u drami “Put u kosmos” Filipa Kaufmana dobio je nominaciju za Oskara za sporednu ulogu, a imao je zapažene role i u ostvarenjima “Dosije pelikan”, “Slepi horizont”, “Frensis” uz suprugu Džesiku Lang, “Pad crnog jastreba”, “Srce groma”, “Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.