Poslednje stručno vođenje kroz Gotjeovu izložbu 27. februara

BEOGRAD – Poslednje stručno vođenje istoričara mode Stefana Šarića kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, planirano je za 27. februar u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Tema poslednjeg stručnog vođenja biće „Nova muzeologija za stari muzej: Izložbe mode pro et contra“.

Zamišljeno kao svojevsrtan otvoreni masterclas iz uvoda u muzeologiju mode, poslednje tematsko vođenje – predavanje, ima za cilj ima da na izvestan način zaokruži izložbu Žan-Pol Gotjea u Muzeju savremene umetnosti kao kompleksan narativ.

Postavljajući pitanje sa samog početka ciklusa vođenja: Da li je modi mesto u muzeju“ Šarić će se osvrnuti na istorijat izlaganja mode u muzejima u zemlji i inostranstvu, od pionirskog prikupljanja kulture odevanja tokom prve polovine 20. veka do najposećenijih izložbi u istoriji čovečanstva, odnosno savremenih modnih blokbastera poput izložbi Aleksandera Mekvina i Kristijana Diora.

„Publika će se upoznati sa osnovnim konceptima muzealizacije mode kao i tehničkim aspektima izlaganja mode i postavljanja modne izložbe, od oblačenja manekina do funkcionisanja modne galerije. Uvažvajući različite stavove za i protiv izložbi mode u (umetničkom) muzeju, završnim vođenjem želi da se ukaže na različite potencijale izlaganja mode te da se ikustva percipiranja i konzumiranja jedne modne izložbe u Srbiji dalje problematizuje, ali i demokratizuje“, ukratko o temi kaže Šarić.

Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn preko servis sajta Ticket.rs. Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju po vremenskim slotovima.

„Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“ je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke.

Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora.

Izložba traje do 1. marta 2021.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.