U trendu

Povorka sećanja za kraj snimanja filma o Zoranu Stankoviću

BEOGRAD – Završne scene dokumentarnog filma „Svedok“ o vojnom patologu Zoranu Stankoviću biće snimane 22. maja u Beogradu, gde će se „Povorka sećanja“ peške uputiti ka Novom groblju, najavio je danas autor Denis Bojić.

Na konferenciji za novinare Bojić je rekao da će se „Povorka sećanja“ od Vukovog spomenika u nedelju od 12.30 uputiti ka Aleji zaslužnih građana i grobnom mestu specijaliste sudske medicine Stankovića (1954-2021), kako bi mu na taj način odali počast.

Bojić je rekao da filmu učestvuje preko 7.000 ljudi, od kojih je većina u ratu izgubila nekog bližnjeg, a na pet lokacija masovnih grobnica širom RS snimane su njihove kolone, koje bi trebalo da se 22. maja stope u Beogradu u „jednu kolonu srpskog stradanja“.

Autor filma je najavio da će u nedelju iz 20 opština Republike Srpske doći 30 autobusa u Beograd, a pozvao je da se koloni pridruže svi „koji osećaju tragediju našeg naroda i zahvalnost prema Stankoviću“.

„To je veličanstveni događaj koji će pokazati širinu i veličinu našeg stradanja, i da nismo zaboravili sve što je Stanković uradio i naše žrtve“, naglasio je Bojić.

Prema njegovim rečima, podršku događaju su dali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Ministarstvo odbrane, Grad Beograd, Putevi Srbije i drugi.

Kako je najavljeno, „Svedok“ će kao koprodukcija Radio-televizije RS i Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS biti svedočanstvo o životu i radu Stankovića.

On je kao stručnjak Vojnomedicinske akademije iz Beograda uradio više od 7.500 obdukcija, na više od 50 masovnih grobnica i stratišta srpskog naroda tokom ratova devedesetih.

Bojić je rekao da je snimanje „Svedoka“, započeto u novembru, bilo „izuzetno teško i potresno iskustvo za čitavu ekipu“, i da očekuje premijeru filma iduće godine.

Prema njegovim rečima, „arhivski materijal je neoboriva činjenica koja će dati dodatni pečat filmu i pokazati šta se dešavalo na našim prostorima“.

Bojić je rekao da je Stankoviću preminuo pre planiranog snimanja, i da je film nastavljen „kao svojevrsna misija, kao ideja koja mora biti završena“, uz podršku njegove supruge Marine Stanković i porodice.

Stanković je rekla da je zahvalna što se snima „film sećanja na žrtve“, pošto je njen suprug svoj posao radio u želji da porodicama omogući da bar sahrane telo oca, majke, brata, sestre…

Prema njenim rečima, Stanković je radio „svim srcem i bićem, nesebično je dao sebe kao dobrovoljac“, ne tražeći materijalnu nadoknadu.

„Treba dočekati sve ove ljude posle toliko godina koji će biti u koloni sećanja, koji će nositi sliku svog stradalog. A mi smo njega izgubili…“, rekla je Stanković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.