U trendu

Povratak divljih geparda u Indiji posle 70 godina

BOPAL – Prvi divlji gepardi vraćaju se u Indiju posle više od 70 godina, u okviru pojekta „vraćanje geparda u prirodno stanište“, a osam retkih životinja biće prebačeno iz Namibije u Nacionalni park Kuno u Indiji, preneo je Gardijan.

Vraćanje geparda u indijske šume biće veliki pomak za ekosistem Indije, naime, ova vrsta mačaka je proglašena izumrom vrstom 1952. godine zbog gubitka staništa.

Indijski ministar životne sredine Bhupender Jadav objavio je da će realizacija ovog važnog projekta za Indiju biti na 75. Dan nezavisnosti nacije, te da su time želeli da ukažu na njegov značaj.

„Ponovna introdukcija geparda u Indiji ima veći cilj koji se ogleda u ponovnom uspostavljanju ekološke funkcije na indijskim travnjacima koji su izgubljeni zbog izumiranja azijskih geparda“, rekao je Jadav.

Azijski gepard, koji se nekada mogao naći u regionima koji se protežu od Arapskog poluostrva do Avganistana, ugrožena je vrsta i sada postoji samo u Iranu.

Procenjuje se da je samo 12 macaka još uvek živo.

Samo oko 7.000 geparda je ostalo u divljini širom sveta, a životinje su klasifikovane kao ugrožene vrste na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Namibija ima najveću populaciju geparda na svetu.

Zvaničnici rade na preseljenju životinja od 2020. godine, nakon što je indijski vrhovni sud objavio da bi africki gepardi mogli biti vraćeni na „pažljivo odabranu lokaciju“.

Gepardi su ugrožena vrsta iz porodice mačaka, mogu da dostignu brzinu i do 113 km/h, što ih cini najbržim kopnenim životinjama na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.