Pozitivna ocena Nacrta zakona o Starom sajmištu

BEOGRAD – Radna grupa Vlade Srbije predstavila je danas u Ministarstvu kulture i informisanja tekst Nacrta zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ koji su prisutni pozitivno ocenili.

Prezentaciji su, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, prisustvovali predstavnici akademske zajednice, ustanova kulture, naučnih instituta, nevladinog sektora, Saveza jevrejskih opština Srbije i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Njima je predstavljen koncept budućeg memorijalnog centra kao ustanove kulture na republičkom nivou, koja bi bila posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru kulturnog dobra „Staro sajmište“, odnosno prostoru nacističkog logora „Jevrejski logor Zemun“ i „Prihvatnog logora Zemun“.

Osnovna delatnost Memorijalnog centra „Staro sajmište“ biće prikupljanje, čuvanje, izlaganje, istraživanje i prezentovanje arhivske, filmske i muzejske dokumentacije i građe koja je vezana za žrtve.

Planirano je da se budući centar bavi i istraživačko-edukativnom delatnošću, kao i organizacijom manifestacija kojima se neguje sećanje na žrtve „Jevrejskog logora Zemun“ i „Prihvatnog logora Zemun“ i na „Jevrejski prolazni logor Beograd-Topovske šupe“.

Nacrt zakona se nalazi u fazi finalnog usaglašavanja, a stručna javnost, ali i predstavnici žrtava pozitivno su ga ocenili.

Planirana dinamika je da javna rasprava počne u oktobru kada će biti prilika da se i šira javnost upozna sa predloženim zakonskim rešenjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.