U trendu

Poznati dobitnici nagrade „Ranko Radovića“

BEOGRAD – Nagrada Ranko Radović za kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu dobio je Aleksandar Trumić za knjigu „Yugo-monumen(TI)tomanija – Bogdan Bogdanović između mašte i političke stvarnosti“ u izdanju Orion arta, Beograd, 2020. godine, saopštili su organizatori.

U dodelu nagrade Ranko radović uključeni su Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao osnivač, i Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad – Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Wienerberger d.o.o. Kanjiža, Inženjerska komora Srbije i Radio-televizija Srbije

Nagradu Trumiću dodelio je Žiri u saštavu Zlata Vuksanović Macura, Luka Skansi i Slobodan Giša Bogunović.

Priznanjem za realizovano arhitektonsko delo nagrađeni su projekat Studio Miklavc i autori Dekleva Gregorič Arćitects, Aljoši Dekleva, u.d.i.a., M.Arć. (AA Dist); Tina Gregorič, u.d.i.a., M.Arć. (AA Dist); Lea Kovič, u.d.i.a. za Hiđen ađition to a suburban row house, Škofja Loka, Slovenija, 2019.

Žiri koji je dodelio ove nagrade radio je u sastavu Vasa Perović, Zorica Savičić i Milenija Marušić.
Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u „televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije“, većinom glasova je odlučio da priznanje pripadne Udruženju Moderni u Beogradu za izložbe Moderni u Beogradu, Galerija Kolektiv, Galerija FLU, Ulična galerija, OZON ARTspace, Kolarčeva zadužbina, 2019.

Žiri je radio u sastavu: Zoran Dmitrović, Branko Pavić i Radonja Leposavić.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović i otvaranje izložbe učesnika konkursa trebali su da se održe u ponedeljak, 21. decembra 2020. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5, Beograd.

Zbog vanredne situacije izazvane pandemijom virusa Covid 19 i mera koje je doneo krizni štab svečana dodela nagrade i otvaranje izložbe učesnika konkursa održaće se u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca u prvoj polovini 2021. godine.

Tokom 2021. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Dobitnicima nagrada će biti isplačen novčani deo nagrade.

Pokrovitelji Nagrade Ranko Radović: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbij.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.