U trendu

Poznati dobitnici ovogodišnjih nagrada Kenedi centra

NJUJORK – Glumac DŽordž Kluni, pevač grupe U2 Bono Voks i sedmnostruka osvajačica Gremija muzičarka Gledis Najt dobitnici su ovogodišnje nagrade Kenedi centra, najprestižnije nagrade iz oblasti kulture u SAD, objavio je britanski list Gardijan.

Pored njih, nagrađeni su i kompozitorka Tania Leon i pevačica Ejmi Grant.

Nagrade Kenedi centra dodeljuju se od 1978. godine.

Predsednik Kenedi centra Dejvid M Rubenštajn rekao je da je Kluni „jedinstven brend iskrene harizme i potpuno otelotvorenje lika koji nas je naveo da navijamo za njega svaki put“.

Ovom nagradom Bono iz U2 se pridružio Šonu Koneriju, grupi Who, Polu Makartniju kao relativno retkim neameričkim dobitnicima ove počasti.

Rubenštajn je rekao da je irski bend „davno osvojio Ameriku i svet svojim kultnim himnama, moćnim tekstovima i porukama u pravcu dostizanja socijalne pravde i gradansgog društva na globalnom nivou.

Soul legenda Gledis Najt, nagradena je, po obrazloženju Kenedi centra, za „neograničen vokalni domet i duhovnost koja je izdržala test vremena“.

Šestostruka dobitnica Gremija Ejmi Grant jedan je od najznačajnijih izvođača hrišćanske pop muzike u SAD, koji je postao mejnstrim sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

Što se tiče kompozitorke klasične muzike Tanie Leon (79), ona se u Njujork doselila kasnih 1960-ih i ostavila nam ono što je Rubenštajn nazvao „zapanjujuće originalnim kompozicijama” koje obuhvataju dela za orkestar, operu i balet, uz prestižnu dirigentsku karijeru.

Ovogodišnje nagrade biće uručene u nedelju 4. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.