U trendu

Pozorišne premijere tokom oktobra u Beogradu

BEOGRAD – Pozorišna sezona 2021/2022 u Beogradu je nedavno otvorena, i teatri prestonice – Pinokio, BDP, Madlenianum, Vuk, tokom oktobra imaju u najavi nekoliko premijera, a mnogi vredno rade i na novim projektima za predstojeće mesece, i pored sve teže situacije sa pandemijom.

Pozorište lutaka “Pinokio” na Novom Beogradu u sredu ima prvu premijeru u novoj sezoni – komad “Kako se voli Vesna” prema romanu čuvenog dramskog pisca Aleksandra Ace Popovića, u režiji Nevene Mijatović.

Glavne uloge tumače – Nina Perišić, Jovan Popović, Aleksandra Ristić, Ivana Todorović, dok dramatizaciju romana potpisuje Mina Petrić.

U autorskoj ekipi je i glumac Lako Nikolić, ovde na poziciji asistenta za scenski pokret i animaciju, a muziku je komponovao Igor Andrić.

Beogradsko dramsko pozorište je uspešno počelo novu repertoarsku godinu 13. septembra premijerom dela “Living Room” nemačkog reditelja – autora Ersana Montaga, u okviru otvaranja 54. i 55. Izdanja festivala BITEF.

Trenutno pod krovom BDP-a do 9. oktobra se odigrava mini festival “Naši dani”, u kome će domaćini ugostiti četiri predstave Novosadskog pozorišta: “Seljačka opera”, “Hasanaginica”, “Ana Karenjina” i “Nosorog”.

BDP nastavlja sa novim produkcijama, i tako je za 23. oktobar zakazana premijera dugo očekivane predstave “U raljama života” u režiji Andreja Nosova, prema čuvenom romanu “Štefica Cvek u raljama života” Dubravke Ugrešić.

Na velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ navedenog datuma će izaći glumci – Iva Ilinčić kao Štefica Cvek, Vanja Nenadić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Aleksandar Vučković, Luka Grbić, Marko Todorović i Miloš Petrović Trojpec.

Dramatizaciju romana je napisala naša vodeća dramatuškinja Biljana Srbljanović, kojoj će to biti prva saradnja sa BDP-om.

Čuveni film “U raljama života” (1984) reditelja Rajka Grlića svakako je jedan od antologijskih ostvarenja jugoslovenske kinematografije.

Narodno pozorište je počelo sezonu 24. septembra – odlaganom, i konačno izvedenom premijerom ruske drame “Vuci i ovce” Aleksandra Nikolajevića Ostrovskog, u režiji Egona Savina i Gala koncertom Opere.

Takođe, izvedena je 4. oktobra i monodrama Hane Jovčić – “Lečenje duše In Vivo”, autorski projekat, kao povratak mlade glumice na scenu.

Balet “Alisa” u koreografiji igrača Dejana Kolarova biće premijerno izveden 25. oktobra u programu “Mladi koreografi”.

Nacionalni teatar će upriličiti gostovanja tokom oktobra: komična opera “Tako čine sve” V. A. Mocarta, Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda, biće odigrana 19. oktobra, dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti 26.10. sa doktorskim umetničkim projektom “Intimnosti” Anđelka Beroša.

Koncert “Drugi vek opera u Beogradu” biće realizovan 20. oktobra povodom Dana oslobođenja Beograda i 101 godine Opere u NP.

Za sam kraj oktobra je bila najavljena premijera poslednje komedije Branislava Nušića – “Vlast” u adaptaciji i režiji Milana Neškovića.

Ipak, novo čitanje ovog komada imaće premijeru 6. novembra na sceni „Raša Plaović“, a u podeli su Aleksandar Srećković, Branko Vidaković, Nikola Rakočević, Dimitrije Dinić, Vanja Ejdus i Zorana Bećić Đorđević.

Teatar Vuk će imati nekoliko događaja u tekućem mesecu, kao što je 12. oktobra premijera predstave “Idiot – Skidanje sa krsta” gde su autori i glumci komada Dušan Matejić i Janko Cekić, prema romanu “Idiot” F. M. Dostojevskog.

Na repertoaru Vuka će biti i novi naslovi – “Nikad nismo bili ovde” Anje Čuković (19.10.), diplomski rad sa FDU-a – „Sloboda vera, nada“ (21.10.) spomenutog Janka Cekića, premijera dela “Sedam smrtnih grehova” Bertolta Brehta – 23. oktobra i “Služavka gospodarica” 27.10. u režiji Vladana Đurkovića.

Opera i teatar Madlenianum je startovao novu sezonu 1. oktobra sa premijerom komada “Da krenemo ispočetka” Erika Emanuela Šmita, u režiji Andree Ade Lazić, gde igraju Slavko Štimac, Ljubomir Bulajić, Tamara Aleksić, Branka Petrić.

Sledeća dramska premijera ovog privatnog pozorišta u Zemunu uslediće 29. oktobra – intimna melodrama “Gospođica Julija” Augusta Strindberga, u režiji čuvenog Harisa Pašovića.

Značajan reditelj sa prostora BiH, ostavio je dubokog traga na scenama beogradskih pozorišta i predstave su mu ušle u istoriju jugoslovenskog teatra, a posle 30 godina, Pašović će prvi put režirati u Beogradu i to remek delo dramske književnosti.

Za naslovnu junakinju reditelj je odabrao mladu glumicu Saru Dirnbek, zvezdu slovenačkog teatra, višestruko nagrađivanu na značajnim festivalima.

Strahinja Blažić je u ulozi Žana, Mina Pavlica u ulozi Kristine, a na sceni će biti i još šestoro mladih glumaca (Katarina Bradonjić, Ksenija Repić, Sofija Kovačević, Nikola Knežević, Jovan Veljković i Filip Stankovski) kao pravi ansambl.

Sezona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu počela je 26. septembra premijerom dela „Široka zemlja“ Artura Šniclera, reditelja Marka Manojlovića, a sledeći projekat je „Zagreb – Beograd via Sarajevo“ Jelice Zupanc u režiji, adaptaciji i scenografiji Gorčina Stojanovića.

U toj drami, u vozu od Zagreba do Beograda, priča prati zamišljeno putovanje Ive Andrića i Miloša Crnjanskog.

Glavne role igraju Aleksej Bjelogrlić (Andrić), Miodrag Dragičević (Crnjanski), Marko Janketić, Nebojša Milovanović, Nikolina Vujević i Joakim Tasić, a premijera je planirana za novembar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.