U trendu

Pozorišni festival u Nišu od 11. do 19. marta iduće godine

NIŠ – Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora a takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“ biće održan od 11. do 19. marta 2020. godine u Nišu.

Festival će svečano biti otvoren 11. marta na Dan Narodnog pozorišta Niš premijerom predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“ po romanu akademika Gorana Petrovića, a u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića.

Predstava nastaje u produkciji Narodnog pozorišta Niš.

Ovogodišnji Festival se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i uz punu podršku gradonačelnika i Skupštine grada Niša, kao osnivača Narodnog pozorišta Niš.

Teatar na raskršću ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi, i posvećen je izazovima i perspektivama savremenog pozorišta.

Programski savet Festivala čine istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona: Nebojša Bradić, pozorišni reditelj iz Srbije, Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar iz Srbije, prof. dr Darko Lukić, teatrolog iz Hrvatske, Dejan Lilić glumac iz Severne Makedonije, mr Dejan Petković, teatrolog iz Srbije, Dejan Stojiljković, pisac iz Srbije i upravnik Narodnog pozorišta Niš, teatrolog Spasoje Ž. Milovanović.

Na osnovu predloga selektorskog para, Aleksandar Milosavljević i Spasoje Ž. Milovanović, Savet festivala je doneo odluku da takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala čine predstave: „Bakhe. kratka istorija raspadanja“, u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji Narodnog teatar Bitolj iz Severne Makedonija, „Ko se boji Virdžinije Vulf“ u režiji Lenke Udovički i produkciji Ulisis teatra iz Hrvatske, i Beogradskog dramskog pozorišta iz Srbije.

Publika u Nišu imaće priliku da vidi i „Labudovo jezero“ u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Gradskog mađarskog teatra „Čiki Gergelji“ iz Ruminije, predstavu „Baal“, u režiji Vita Taufera, Slovenskog mladinskog gledališča iz Slovenije, ali i „Antigonu“ u režiji Angele Rihter u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Hrvatske.

U programu festivala naći će se i predstava „Lorencačo“ u režiji Borisa Liješevića u produkciji Jugolovenskog dramskog pozorišta iz Srbije, zatim „Razgovori o ljubavi“ autorski projekat Jerneja Lorencina u produkciji Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ iz Crne Gore i i Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Slovenije.

Takmičarski program zatvara predstava „Kaligula“ u produkciji Nacionalnog teatra „Ivan Vazov“ iz Bugarske.

Pored osam takmičarskih predstava, čije su premijere odigrane u kalendarskoj godini koja prethodi Festivalu, biće organizovan čitav niz pratećih programa: razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga, predstavljanje umetnika i izložbe.
U festivalskom žiriju su Branislav Mićunović, reditelj iz Crne Gore, Mia Begović, glumica iz Hrvatske, Katarina Kocevska, glumica iz Severne Makedonije, Bogdan Kostea, glumac iz Rumunije, Vlado Kerošević, glumac iz Bosna i Hercegovine.

Taj žiri će dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu Festivala.

Osim ovih, biće dodeljene i nagrada okruglog stola kritike, nagrada novinarskog žirija i nagrada žirija publike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.