U trendu

Predavanja o avangardnom filmu počinju danas u DKSG

BEOGRAD – Akademski filmski centar (AFC) Doma kulture „Studentski grad“ (DKSG) na Novom Beogradu, u saradnji i uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, u okviru svoje filmske Škole, započinje od danas seriju predavanja o austrijskom avangardnom filmu.

Predavanje pod nazivom „Kurt Kren – specijalista za kadriranje“ biće održano danas onlajn u 17 časova preko Zoom platforme, što se može pratiti putem linka … .

Radni jezik na predavanju će biti engleski, a održaće ga Gerald Weber, predstavnik distributerske kuće “Sixpackfilm” iz Beča.

Kren je bio reditelj (1929-1998) rođen u Beču, od majke Nemice i oca Austrijanca, koji je stvarao kratke, avangardne, eksperimentalne filmove.

Veoma plodan autor, snimio je na desetine veoma kratkih ostvarenja, od jednog do 12 minuta, koliko mu je trajao najduži film.

U detinjstvu sa kupovinom prve kamere krenuo je da se bavi amaterski snimanjem i režiranjem, i bio je aktivan u periodu od 1956. godine sve do svoje smrti 1998.

Škola avangardnog filma posvećena je andergraund i eksperimentalnim filmskim autorima iz Austrije, od 1950-ih do savremenog doba, kao što su Peter Kubelka, Kurt Kren, Valie Export, Fridl vom Gröller, Peter Tsćerkašky…

Polaznici škole čitaće tekstove iz istorije austrijskog avangardog filma i slušati predavanja kustosa i umetnika iz Austrije, kao i domaćih predavača.

Termini za nova predavanja u januaru 2021. godine, biće naknadno objavljeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.