U trendu

Predstava „Bombona“ premijerno u Domu omladine

BEOGRAD – Predstava „Bombona“, rađena po tekstu Filipa Grujića i u režiji Marka Čelebića premijerno je izvedena večeras u Velikoj sali Doma omladine Beograda u produkciji Omladinskog pozorišta „Dadov“, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Pomoćnik gradonačelnika Grada Beograda Andreja Mladenović izjavio je Tanjugu da je današnji dan taj kada poruka protiv nasilja nad ženama treba biti najsnažnija i najglasnija.

„Međutim, to ne treba biti samo na današnji dan. Svakog dana u godini moramo da se borimo protiv takve pojave. Svako nasilje, a posebno nasilje nad ženama mora naići na konkretnu, jasnu i direktnu osudu, bez ikakve tolerancije za tako nešto“, rekao je Mladenović Tanjugu.

Po njegovim rečima, društvo u ovoj situaciji mora biti jasno opredeljeno, a način na koji Omladinsko pozorište „Dadov“ izražava tu poruku – kroz edukaciju, pre svega mladih – predstavlja veoma dobar medij za širenje te poruke.

„Omladinsko pozorište Dadov već drugu godinu zaredom na ovaj način podseća širu javnost u Srbiji koliko je važno da se borimo protiv nasilja nad ženama. Ovom predstavom ta poruka dolazi do najšire moguće javnosti“, ističe Mladenović.

Kaže i da poruka treba najpre da bude upućena muškom delu populacije.

„Svako od nas – kao sin, otac, suprug, brat – kada se desi takav čin prema bilo kojoj ženi mora da se stavi u poziciju roditelja ili brata, supruga, sina, i mora sebi reći „ovo se moglo desiti mojoj majci, supruzi, ćerki“… I to mora jasno osuditi“, naveo je Mladenović.

Takvi činovi, kako kaže, nisu vredni bilo kakve empatije ili saosećaja, a danas je ta poruka jasnija nego ikada.

Premijera je izazvala veliko interesovanje šire publike, a nije izostalo ni prisustvo predstavnika Povereništva za zaštitu ravnopravnosti Srbije – Mirjane Kecman i Relje Pantića, predstavnika Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zorice Pavlović i Silvije Alavanje.

Glumačku postavu predstave čine Lazar Nenadović, Nikola Milanović, Una Ninić, Milica Ivošević, Anastasija Stanić, Teodosije Popović, Lazar Jović, Jovan Šakota, Nikola Radulović, Jovan Rakić, Tara Desnica, Nađa Pročković, Lena Trifunović, Mateja Jovanović, Jovana Urošević i Mia Jovanović.

Predstava „Bombona“ bavi se problemom nasilja nad ženama koji se iz različitih uglova sagledava, kao i uticajem narkomanije u adolescentskim godinama na njegovu pojavu.

Cilj predstave je da se mladima, na njima razumljivom jeziku i uz razumevanje generacijskog problema, ukaže da melanholiju, anksioznost i depresiju ne treba rešavati narkoticima – oni su samo kratkotrajno rešenje problema, a vremenom se pretvaraju u dugoročan problem.

Po rečima organizatora događaja, ovaj pozorišni komad predstavlja ohrabrenje mladima da se povere bližnjima i sugeriše im da je u redu da se ponekad osećaju loše, da ne moraju uvek da budu na visini zadatka, izuzetni i nasmejani u svakom trenutku života.

Predstava „Bombona“ realizovana je pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Sekretarijata za kulturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar