Predstava “Fakaruni” iz Izraela danas i sutra u Bitef teatru u okviru BFI

BEOGRAD – Predstava “Fakaruni” izraelske umetnice Orli Portal iz Tel Aviva gostovaće danas i sutra na sceni Bitef teatra u okviru 20. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI),

Svetska premijera ovog komada je održana u čuvenom instituciji “Suzan Dellal Center” u Tel Avivu tokom prvog perioda pandemije 2020. godine.

Izvođači su tri igrača – Anderson Braz, Artur Astman, Erez Zohar, kao i pevačica Um Kaltum.

Projekat u trajanju od sat vremena – “Fakaruni” je strastvena igra, temperamentni ritual koji otkriva intimnu vezu između tela ograničenog vremenom i vanvremenske ljubavi, kako je opisala autorka i koreografkinja Orli Portal u tekstu za katalog svoje predstave.

Takođe, komad je nastao uz živo izvođenje pevačice i muzičarke Um Kaltum, „glasa nacije“.

Ovo je prvi komad koji je Portal stvorila isključivo za muške izvođače, praćen pesmom dame koja je hrabro ušla u muški svet i postala ikona slobode, izvor inspiracije i ponosni ženski glas oslobođen patrijarhalnog diktata.

Kako je navedeno, suština predstave “Fakarumi” jeste u tome da se rodne granice zamagljuju dok se drevna nadmetanja detaljno istražuju, formirajući novu definiciju autoritarne muškosti i prodorne ženstvenosti. Tako se savremena virtuozna igra koja veliča ceremonijalni pokret tela kreće u atraktivnom prikazu mita o strasti, kroz slobodu pođednakog blistanja muškaraca i žena.

Orli Portal je izuzetno svestrana umetnica – igračica, koreograf, pedagog, terapeut glasa i pokreta, istraživač folklora. Ona je i osnivač posebnog jezika zasnovanog na stvaranju pokreta dubokog oslobađanja koji uključuje elemente trbušnog plesa, moderne i savremene igre, kontakt improvizacije i Feldenkraisa.

Portal je diplomirala na Odseku savremene igre na Akademiji za muziku i igru u Jerusalemu pre nego što je nastavila profesionalnu igračku karijeru u Kompaniji Kol Demama, koju je vodio Moše Efrati i u čuvenoj Kompaniji Batševa.

Kao suosnivač ansambla “Improvisa”, izraelska koreografkinja je dalje istraživala umetnost improvizacije, dok je istovremeno širila svoje znanje, dublje zalazila u arapski folklor i proučavala autentičnu muziku na Univerzitetu Bar Ilan, a odlazila je i u Maroko da bi otkrila korene igre plemena Gnava i Berbera.

Više od 25 godina Portal je nastupala na pozornicama i festivalima u Izraelu i širom sveta, a sarađivala je sa mnogim poznatim umetnicima iz različitih oblasti.

Sopstvenu trupu koja nosi naziv po njenom imenu osnovala je 2009. godine, sa idejom da kreira originalne radove, uvodi drevne pokrete u savremeni izraz i primenjuje uvide i otkrića svojih veoma obimnih istraživanja.

Autorsku ekipu komada “Fakaruni” čine pisac stihova Abd El-Vahab Mohamed, kompozitor Mohamed Abd El-Vahab, dizajner svetla Nadav Barnea, kostimograf Roselo Šmaria, menadžer produkcije Tali Konigsberg i koordinator produkcije Karin Lederman, dok muziku potpisuje Fakaruni.

Svetske kritike ove predstave su istakle samo hvalospeve: “Duboko, slojevito i inspirišuće”, “Ostala sam ošamućena nakon ove ritualne predstave koja ostavlja utisak savršenstva, životne strasti i hrabrosti… Fakaruni nas izvodi iz uobičajenih sfera postojanja, van svemira, na mesto koje ne poznajemo”, ili – “Nikada nisam pomislila da bih mogla da slušam pesme Um Kaltum i da ih zavolim, a Portal je uspela, između svega ostalog, da i to učini”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.