U trendu

Predstava „Kretanje“ otvorila festival „Cirkobalkana“

BEOGRAD – Deveto izdanje festivala savremenog cirkusa „Cirkobalkana“ otvoreno je večeras na Dunavskom keju akrobatsko-žonglerskom predstavom „Kretanje“ francuske kompanije „Lazuz“, u cirkuskom šatoru punom uzbuđene publike.

Ovu skoro jednočasovnu predstavu izveli su žongler Ron Beri i akrobata Itamar Gluksman, koji su dinamičnim plesom i odnosom koji varira između prijateljstva i rivalstva pokušavali jedan drugog da izbace iz zone komfora.

Njihov najpre rivalski odnos potom se stopio u skladan zajednički performans koji je ispraćen s velikim oduševljenjem posetilaca i brojnim aplauzima i uzvicima afirmacije, da bi na samom kraju bio ovenčan burnim ovacijama.

Iako su u talentima mladih umetnika uživali posetioci svih uzrasta, najviše su se obradovali najmlađi, koji nisu mogli sakriti svoje oduševljenje i koja su nakon predstave ushićeno pokušavala da izvedu iste one pokrete koje su videla kod Berija i Gluksmana.

Sve vreme, dobro raspoloženje i eksplozivna energija članova i članica trupe aktivno je prelazila i na publiku.

Nakon „Kretanja“ usledilo je otvaranje postavke „Sva deca Cirkobalkane“ umetnice Marije Stojković, koja je kroz objektiv kamere prenela „bekstejdž“ atmosferu ove manifestacije od njenih samih početaka.

„Ideja za ovu postavku nastala je spontano…Pratim festival od samog početka i prosto sam imala potrebu da fotografišem sve ono što se inače dešava. Desilo se tako da sam imala uvid u sva dešavanja od početka, te se nekako napravila ta arhiva“, izjavila je Tanjugu autorka postavke Stojković.

Prema njenim rečima, naročito joj je bilo zanimljivo da vidi kako su se deca „Cirkobalkane“ menjala i rasla iz godine u godinu.

„Tako sam došla na ideju da najpre sa organizatorima festivala podelim te detalje koje sam iz svog ugla videla, a onda i sa svima ostalima“, navela je Stojković.

Prvo veče festivala zatvorio je koncert beogradskog alternativnog tria „Šajzerbiterlemon“.

Festival „Cirkobalkana“ se realizuje u organizaciji beogradske „Cirkusfere“ i zagrebačke „Cirkorame“ i u okviru ovogodišnjeg festivala Bitef, a trajaće do 25. septembra.

Svoju podršku manifestaciji dali su i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Beograd, Kreativna Evropa, Francuski institut i Ministarstvo kulture Francuske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.