U trendu

Predstavljanje dve naučne studije sutra u Narodnom muzeju

BEOGRAD – Izmenjena i dopunjena izdanja naučnih studija „Ime i broj“ Staniše Brkića i „Identiteti žrtava streljanih u Kraljevu oktobra 1941“ Silvije Krejaković biće predstavljena sutra u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu u sklopu obeležavanja 80 godina od masovnih likvidacija civila u Kraljevu i Kragujevcu, saopšteno je danas iz Muzeja žrtava genocida.

Ovom prilikom će govoriti direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, v. d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, muzejski savetnik dr Dragan Cvetković i autorka jedne od studija Silvija Krejaković.

Objavljeno kao drugi naslov u novouspostavljenoj ediciji Muzeja „Sine ira et studio“ („Bez gneva i pristrasnosti“), „Ime i broj“ Staniše Brkića „sadrži do sada najcelovitiju i najutemeljeniju analizu jednog od najvećih ratnih zločina počinjenih nad nedužnim civilima na području Republike Srbije tokom sveukupnog trajanja Drugog svetskog rata“.

Prvi naslov u ediciji „Sine ira et studio“, „Identiteti žrtava streljanih u Kraljevu oktobra 1941“ istoričarke Silvije Pejaković, po rečima akademika prof. dr Ljubodraga Dimića, odlikuje „preciznost u utvrđivanju činjenica, okolnosti i konteksta“.

„Istraživanje koje je obavila Krejaković neminovno je otvorilo važno pitanje odnosa prema prošlosti koju istražuju (taj odnos mora biti racionalan i kritički) i odnosa političara prema događajima koji obeležavaju (taj odnos mora biti ispunjen pijetetom prema žrtvama). „Isticanje“ proizvoljnog broja pogubljenih u Kraljevu 1941. godine, bez insistiranja na njegovom povezivanju sa imenima svirepo pobijenih ljudi, samo je još jedan od vidova dehumanizacije žrtava „kraljevačkog oktobra“ i njihova dalja uvreda. Toj lošoj i rasprostranjenoj navici istraživanje koleginice Krejaković staje na put“, navodi Dimić u svojoj recenziji.

Po rečima direkcije Muzeja, pored toga što predstavljaju riznice informacija i znanja, ovo dela su i „poziv savremenim generacijama da se odgovorno, objektivno i trajno sećaju nevinih kragujevačkih i kraljevačkih stradalnika“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.