U trendu

Predstavljen makedonski film „Kajmak“ Milča Mančevskog na 51. FEST-u

BEOGRAD – Glumice Sara Klimoska i Ana Stojanovska, kao i glumci Aleksandar Mikić i Filip Trajković, danas su predstavili makedonski film “Kajmak” Milča Mančevskog, koji će imati večeras premijeru u Mts Dvorani u okviru Glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a.

Drama “Kajmak” o dva para koji silaze u “zečju rupu” nekonvencionalnih erotskih veza, poštovanih na početku, srećnih na kraju, biće prikazana i sutra u Domu omladine Beograd i u nedelju u Dvorani kulturnog centra.

Scenario kontraverzne priče od 106 minuta potpisuje Milčo Mančevski, a u pitanju je koprodukcija – Severne Makedonije, Velike Britanije, Danske, Holandije, Hrvatske.

„Da li je za tango potrebno troje, sve zavisi u ovom filmu. Čovek ima slobodu da istraži i eksperimentiše i treba da sazna da li je to dobro za njega ili nije. Moj lik ima verovatno najmanje slobode u filmu u početku. Međutim, kako se radnja razvija, ona uzima poziciju moći i koristi tu slobodu za sebe i svoj interes. U pitanju je neka njena lična borba, ali joj ta pozicija moći zapravo daje slobodu“, opisala je svoj lik glavna glumica Sara Klimoska, prisutna od ranije i u srpskim TV serijama „Senke nad Balkanom“ i „Močvara“.

Proslavljeni reditelj Mančevski je ranije radio sa troje od četvoro glumaca iz „Kajmaka“, samo sa Filipom Trajkovićem je sarađivao prvi put.

„Rad sa rediteljem je poseban, jer je Mančevski odličan i sjajan za saradnju sa glumcima. Mislim da bi se svi glumci složili sa tim. On tako dobro nama konkretizuje uloge, da onda na snimanju možemo da improvizujemo, da se razmahnemo i radimo šta hoćemo, kad već znamo ulogu. Takođe, na setu je dobro da nikada ne bira loš kadar za glumca, to je apsolutno sjajno. Jako dobro montira film, i uvek će izabrati pravi kadar kojim ćemo mi biti zadovoljni, što je veoma dragoceno“, analizirala je Sara Klimoska, koja je igrala u prethodnom filmu Mančevskog – „Vrba“ (2020), prikazan i kod nas tokom 2022. godine.

Ana Stojanovska kaže da joj se veoma svidela njena uloga i cela priča kada je pročitala scenario .

„Sa jedne strane je strašno bolno, a sa druge strane veoma smešno. Likovi su veoma precizno napisani i puni su „mesa“, ima materijala za građenje karaktera, imaju jako interesantan unutrašnji život“, rekla je Stojanovska i približila da njen lik u filmu radi na pijaci i prodaje kajmak.

„Ona ima dosta slobode, čak mi se čini i najviše slobode od svih likova u filmu. I tražeći ljubav, ona proba sve i svašta. Mančevski sa glumcima lepo radi, ume da bude nekad teško i iscrpljujuće, sve zavisi od dana snimanja. Sviđa mi se proces rada sa njim, kao i kad smo radili na filmu „Majke“, jer on obavezno proba pre snimanja sa nama, da bismo kao glumci tačno znali šta da radimo na setu. Pomaže nam da upoznamo svoje likove, kao i ovaj što tumačim u filmu „Kajmak“, navela je Ana.

Ova glumica je pohvalila makedonskog režisera da uvek daje tačne indikacije za filmsku ulogu, što ona veoma ceni, jer je to izuzetno dragoceno, te zato veoma voli da snima filmove sa njim.

Glumac Aleksandar Mikić ocenio je da film „Kajmak“ govori o junacima koji tragaju za ličnom slobodom i rađanju ljubavi.

Već je sarađivao sa Mančevskim na remek delu „Pre kiše“ (1994) koji je apsolutno proslavio reditelja.

„Tada sam imao znatno manju ulogu, te nisam imao dovoljno vremena da upoznam Milča, nismo imali prilike. Ovde je drugačija situacija, veća uloga, i dopada mi se što su u „Kajmaku“ sočno napisani likovi. Scenario je jako precizan, a sve što smo kao glumci predlagali Mančevskom, sve je prihvatio i stavio u film“, istakao je Aleksandar Mikić.

Glumačku ekipu čine – Sara Klimoska, Kamka Točinovski, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska, Ana Stojanovska, Filip Trajković, Petar Mirčevski, Saška Dimitrovska, Dejan Lilić, Sonja Mihajlova.

Film „Kajmak“ je imao i zapaženo prikazivanje na internacionalnom festivalu u Tokiju, gde je japanska publika, koja najviše voli žanr horora, ipak prihvatila makedonsko ostvarenje, prema rečima glumaca.

Glumac Filip Trajković je pohvalio rad sa rediteljem kao njegovo prvo iskustvo sa Mančevskim koje bi rado ponovio, te ocenio da scenario „Kajmaka“ pripoveda o ljubavi i šta su sve ljudi spremni da za nju učine.

Milčo Mančevski je makedonski reditelj, scenarista, fotograf i umetnik koji živi i radi u Njujorku. Njegov debitantski dugometražni film „Pre kiše“ (1994) osvojio je Zlatnog lava na festivalu u Veneciji kao i nagradu FIPRESCI, bio nominovan za nagradu Oskar , a dobio je i Independent Spirit i još 30 drugih priznanja. Magazin „Njujork Tajms“ uvrstio je ovo delo na listu “1.000 najboljih filmova ikada snimljenih”.

Osim najnovijeg filma „Kajmak“ (2022), režirao je pet dugometražnih filmova: britanski vestern „Prašina“ (2001), „Senke“ (2007), „Majke“ (2010), „Bikini Moon“ (2017) i „Vrba“ (2019), jednu epizodu američke TV serije “Žica” (HBO) i 50 raznih kratkih formi.

Drama „Kajmak“ je imala premijeru u Severnoj Makedoniji, i uskoro tamo kreće u redovnu distribuciju, a u Srbiji će zahvaljujući distributeru „VANS“ krenuti u bioskope krajem aprila.

Međunarodnu ekipu filma čine i direktor fotografije Ulrik Boel Bentzen, montažer Emiel Nuninga, kompozitor muzike Thomas Foguenne, producent Jane Kortoshev.

Produkciju potpisuju kuće – „Banana film“, „Scala s“, „Meta Film“, „N279 Entertainment“, „Jaako dobra produkcija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.