U trendu

Predstavljena biografija Mome Kapora

BEOGRAD – „Kaporova školica“ Aleksandra Đuričića značajna je knjiga koja odslikava jedinstvenu ličnost pisca, slikara i novinara Mome Kapora (1937-2010) i donosi neke nepoznate stvari o njemu, ocenjeno je večeras na predstavljanju biografije.

Na promociji u Kolarčevoj zadužbini, piščeva supruga Ljilja Kapor je istakla da joj je drago što knjiga napisana i da je „divna i značajna“, jer se u njenim koricama nalaze svedočenja kao ono ujaka Slavka Lučića „koji je bio njegova jedina veza za života sa majkom“.

Đuričić je rekao Tanjugu da je istraživao i „iskopao dosta toga“, posebno izdvojivši „hamletovsko svedočanstvo“ Lučića koji je četvorogodišnjeg Kaporaizvukao Ispod mrtvog majčinog tela tokom bombardovanja Sarajeva u Aprilskom ratu 1941. godine.

Knjiga donosi prvi put objavljena Kaporova ljubavna pisma, koje je kao student slikarstva pisao svojoj devojci Vesni, a Đuričić ističe da on „već tada otkriva liriku i poetiku, već tada je znao da će biti Momo Kapor“.

Đuričić u knjizi piše o Kaporovoj romansi sa Jelisavetom Karađorđević koja mu je bila model za glavnu junakinju romana „Zoe“, o slikarskim pustolovinama, kao i drugovanjima sa Danilom Kišom, Zukom Džumhurom, Oljom Ivanjicki, Matijom Bećkovićem, Mihizom, Igorom Mandićem i Arsenom Dedićem i drugima javnim ličnostima.

Đuričić je rekao da je Kapor bio „jedinstven i neponovljiv, možda jedan od najiskrenijih ljudi na ovim prostorima koji nije imao problema sa svojim izborima „političkim i ljubavnim.

„Meni je bilo zadovoljstvo da plovim kroz takav život. Iako sam ga poznavao, provodio vreme sa njim, sada sam uspeo da otkrijem stvari koje nisam znao“, rekao je Đuričić.

Prema njegovim rečima, Kapor „zaslužuje filmove i serije što će se verovatno događati ubuduće“.

Govoreći na promociji, novinarka Duška Jovanić je ocenila da je „Kaporova školica“ „sjajna knjiga o Momi, neodoljivom zavodniku čitalaca i najvećem proizvođaču dosetki koji je izmislio čitav jedan Beograd u koji smo poverovali“.

Vlasnik izdavačke kuće „Vukotić medija“ Manojlo Manjo Vukotić je istakao da ne zna „nijednu biografiju šarmantniju, raznovrsniju, dramatičniju, vratolomniju od životnog puta Kapora“.

Prema njegovim rečima, Kapor je postao „najbeogradskiji pisac, čudo od talenta, satkan od finoće i gospoštine, princ šarma i smeha, odgajivač zvučnih reči…“.

Vukotić je podsetio da je Kapor napisao dvadesetak radio i televizijskih drama, više filmskih scenarija, hiljade novinarskih tekstova i bio je politički zabranjivan i ostajao bez posla.

Kapor je napisao 50 knjiga i „sebe je proglasio za lakog pisca, a bio je težak vagone ispisanih stranica“, rekao je Vukotić.

„Ovde susrećemo manje poznatog Kapora i to je velika prednost i vrednost knjige. Imao sam želju da se o Momi napiše jedna ovakva knjiga, da sačuvamo to njegovo čisto i vedro lice, tu biblioteku stvaralaštva i galeriju raskošja“, rekao je Vukotić.

Reditelj Boro Drašković je ocenio da je „Kaporova školica“ „veoma dobra knjiga“ zahvaljujući kojoj vidimo Kapora „onakvog kakav je bio među svetom i sam svet oko njega“.

„Knjiga je veoma dobro komponovana. Pisac je pozvao bliske ljude sa Kaporom, Ljiljanu pre svega i ostale koji su ga poznavali. U veoma dobrom ritmu je uradio ‘Školicu’ kao veliko skakanje u lavirint“, rekao je Drašković.

Primetivši da je bio veliki šarmer, Drašković je da se Kaporu činilo da „svet treba poboljšati, da je život umetničko delo i obrnuto da umetnost bi trebalo da bude potpun, istinit život“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar