U trendu

Predstavljena knjiga „Pusto, tursko“ Darka Tanaskovića

BEOGRAD – Knjiga orjentaliste i diplomate Darka Tanaskovića „Pusto tursko“ predstavljena je danas u Narodnom muzeju u Beogradu.

Knjigu su objavili Institut za političko umrežavanje zajedno sa Institutom za evropske studije i Informatika AD Beograd, a recenzije su napisali dr Miša Đurković, dr Saša Gajić i Vojislav Lalić.

U studiji profesora Tanaskovića sabrani su radovi nastali nakon objavljivanja prvog izdanja knjige „Neosmanizam“.

U prvom delu nalazi se nekoliko naučnih radova koji su nastajali povodom obeležavanja godišnjice balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.
Drugi deo knjige čine publicistički tekstovi koji su nastajali kao reakcija na određene provode i događaje povezane sa turskom spoljnom ili unutrašnjom politikom. Sve zajedno daje pregled unutrašnje i spoljnopolitičke dinamike Turske tokom decenije koja je na izmaku.

Miša Đurković je napomenuo da je knjiga profesora Tanaskovića veoma vredan dokument.

„U knjizi između ostalog prepoznajemo hronologiju promene spoljne politike Turske. To se najbolje ogleda na primeru odnosa Rusije i Turske. Imali smo prvo pretnju silom između dve zemlje, nagoveštavanje međusobnog uvođenja sankcija, pa sve do potpunog obrta u samo nekoliko godina, kada Turska kupuje naoružanje o Rusije iako je članica NATO. Tu specifičnu hronologiju događaja analizira profesor Tanasković u svojoj knjizi“, kazao je Đurković.

Prema njegovim rečima, u knjizi „Pusto Tursko“ nalazimo i analizu odnosa Turske prema Balkanu.

„Posebno je interesantan deo knjige koji govori o impresioniranosti turske administracije reakcijom srpskih vlasti na puču u Instanbulu. U Turskoj su bili impresionirani simpatijama Iz Srbije za ljude koji su pod tenkovima, sopstvenim životima branili suverenitet države u kojoj žive“, kazao je Đurković.

Autor knjige Darko Tanasković kaže da je osetio naslov knjige jer upotpunjuje njegova osećanja, znanja i iskustva o Turskoj.

„To „Pusto tursko“ za mene, sa jedne strane predstavlja duboku nostalgiju za vremenima koja su bila ljudskija, lepša, normalnija, kada se više živelo sa porodicom… Sa druge strane je zaziranje od pustoši i nečega što je opasno i preteće. Posebno me čini srećnim što će svako od čitalaca na svoj način i doživeti i otkriti „Pusto, tursko“, kazao je Tanasković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.