U trendu

Predstavljena monografija o Beogradskoj tvrđavi

BEOGRAD – Monografija „Beogradska tvrđava od vojnog utvrđenja do spomenika kulture“ kapitalno je delo njene autorke Marine Nešković i vredna je knjiga za sve koji se bave istorijom Beograda, ocenjeno je danas na promociji izdanja u Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Govoreći okupljenima u prostorijama Zavoda, Nešković je rekla da je monografijom uspela da privede kraju dug posao započet sredinom devedesetih godina kada je počela da radi u toj ustanovi.

Autorka je rekla da je tada postojala grupa stručnjaka koja se bavila tvrđavom, i posebno je izdvojila arheologa Marka Popovića sa kojim je svakodnevno obilazila teren, „a njegova ljubav i emocija bili su zarazni“.

Nešković je istakla da Zavod poseduje riznicu dokumentacije o Beogradskoj tvrđavi zahvaljujući kojoj je bilo moguće istražiti i obraditi veliki deo monografije.

Prema njenim rečima, jedno od najbitnijih razdoblja u razvoju tvrđave je vreme despota Stefana Lazarevića kada je „Beograd formiran kao složen srednjevekovni grad u pravom smislu reči“, i od tada datira prostorna podela na Gornji i Donji grad.

Nešković je rekla da je u svom radu pokušala analizirati razvoj tvrđave i način na koji je uticala na razvoj Beograda.

Iako je pored fortifikacija ostalo malo profanih građevina, Nešković je istakla da bi „Beogradska tvrđava morala da se tretira kao specifično istorijsko jezgro Beograda“.

„Sa stanovišta prostora i gledano sa stanovišta savremene doktrine zaštite duha, mesta i nematerijalne baštine Beogradska tvrđava ima sve karakteristike istorijskog jezga Beograda“, ocenila je Nešković.

Monografija predstavlja rezultat naučnih istraživanja Nešković, arhitektkinje i
konzervatorke savetnice Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, objedinjenih u njenoj doktorskoj disertaciji odbranjenoj na Arhitektonskom fakultetu 2015. godine.

Promocija knjige, koja na preko 300 strana bogato ukrašena brojnim fotografijama, nacrtima i mapama, održana je u sklopu obeležavanja dana Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji je suizdavač monografije sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu.

Govoreći na promociji, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović je istakla da je knjiga Nešković u svim segmentima posebno vredna svima koji se na bilo koji način bave Beogradskom tvrđavom.

„Nama je važno da istorijsko nasleđe na pravi način prezentujemo i protumačimo šta je to autentičnost, vrednost i integritet ovog prostora, što je Marina više nego uspešno uradila kroz monografiju“, istaklaje Đukanović.

Prema njenim rečima, Nešković je sva znanja koja je sticala tokom karijere ugradila u knjigu koja predstavlja autorkino kapitalno delo, koje bi trebalo do početka iduće godine da dobije i svoje englesko izdanje.

Pomoćnica direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Marina Pavlović je rekla da je doktorska disertacija Nešković u knjjizi doživela izvesne izmene da bi bila prijemčljivija, uz dopunu o konzervatorsko-restauratorskom radu na tvrđavi od osnivanja Zavoda.

Pavlović je rekla da je monografija izuzetno značajna za sve koji se bave Beogradskom tvrđavom u profesionalnom smislu, i ocenila da je Nešković „izuzetno obradila transformaciju od utvrđenja do javnog prostora“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.