U trendu

Predstavljene nagrade „Ivan Tabaković“ i „Medalja SANU“ za dostignuća iz umetnosti

BEOGRAD – Na konferenciji u Svečanoj sali Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu danas su predstavljene dve važne nagrade – „Ivan Tabaković“ i „Medalja SANU“, koja će u 2022. godini biti dodeljena za dostignuća iz oblasti umetnosti.

Program o nagradama i drugih temama kao što su aktivnosti SANU u narednom periodu, vodio je potpredsednik SANU – Ljubomir Maksimović (84), srpski istoričar vizantolog, učesnik u stvaranju serije knjiga Istorija srpskog naroda od doseljavanja na Balkan do 1918.“ u 10 tomova.

„Pravi naziv nagrade je glasio „Zlatna medalja SANU“, a vodi se pod imenom „Medalja SANU“. Priča o toj nagradi je pokrenuta još pre 10 godina, kada je odlučeno da se ustanovi takvo priznanje po uzoru na Nacionalne akademije Francuske i Grčke”, objasnio je Maksimović.

Nagrada je pokrenuta za sve akademike i druge stvaraoce koji se bave naukom i umetnošću na takav poseban i kvalitetan način, da zaslužuju nagradu „Medalja SANU“, kao jedino i najviše moguće odlikovanje u akademskom svetu, prema rečima Maksimovića.

Koncept je da se jedne godine dodeljuju dve nagrade – za oblast nauke, a druge godine – za umetnost.
Tako su prošle godine nagradu – medalju za nauku primili poznati hemičar i matematičar Ivan Gutman (74) za oblast egzaktnih nauka i istoričar Vasilije Krestić (89) za istorijske nauke.

Ove godine se dodeljuje za umetnost, i u toku je duži proces odlučivanja za „Medalju SANU“ koji će potrajati, a dodela je planirana 19. novembra na Dan SANU.

„Nagrada se može dodeliti za – posebno dostignuće, životno delo, istaknutom naučniku ili umetniku akademiku u SANU, ili van SANU. Sada će prvi put biti dodeljena nagrada iz oblasi umetnosti, i to jedna, za razliku od nauke, gde se daju dve nagrade „Medalja SANU“, podsetio je Maksimović.

Što se tiče nagrade „Ivan Tabaković“, potpredsednik SANU je naglasio da je ona ponovo pokrenuta pre dva meseca, u martu ove godine, a bila je ugašena iz nedovoljno poznatih razloga.

Nagradu „Ivan Tabaković“ dodeljuje SANU na inicijativu porodice velikog slikara i člana akademije nauka, i već godinama se sastojala samo od plakete, a o laureatu odlučuje posebna komisija SANU.

Nagrada je za stvaralaštvo u vizuelnoj umetnosti, dodeljivala se bijenalno, svake druge godine, što će i sada biti slučaj, kako je otkrio Maksimović i naglasio da je „bila jedna od najznačajnihih srpskih nagrada“, ustanovljena daleke 1982. godine.

„Članovi SANU su se složili da je ndopustivo da ta nagrada ne postoji, i zato je ponovo pokrenuta. Biće dodeljivana za likovnu umetnost, prema našem velikom slikaru Ivanu Tabakoviću. Postojala je posebna fondacija u okviru SANU koja je davala tu nagradu, ali se sada to izmenilo: SANU će se direktno brinuti o tom prestižnom priznanju. Na neki način, ona je pandan nagradi “Medalja SANU”, objasnio je Maksimović, povodom novog pokretanja nagrade “Ivan Tabaković”, na jubilej – 40 godina od njenog osnivanja.

Kako je naveo, pravo predlaganja za likovnu nagradu imaju mnogo širi umetnički krugovi, mnoge institucije kulture, dok za „Medalju SANU“ učestvuju i grupe pojedinaca koji se bave naukom i umetnošću na veoma dostojanstven način.

„Baza za predloge ovih nagrada je daleko šira kao svuda u svetu. Odluku o nagradama donosi ona institucija uvek tajnim glasanjem, koja pokriva te nagrade i prijem u članstvo“, rekao je Maksimović.

Srpski slikar Ivan Tabaković (1898-1977) je bio profesor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu i član SANU. Rođen je u Aradu, Ugarska /Austrougarska, i počeo je da crta veoma rano.

Na studije slikarstva je krenuo 1917. godine u Budimpešti, a nastavio ga dve godine kasnije na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, da bi 1922. otišao u Minhen, u isto vreme na Akademiju i privatnu školu nemačkog umetnika Hansa Hofmana..

Vratio se u Zagreb, gde 1924. godine završava Akademiju, da bi 1925. otišao u Pariz.

Tabaković je oktobra 1927. godine kao akademski slikar postavljen ukazom za pripravnika crtača na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Izlagao je svoje radove 1934. u Umetničkom paviljonu u Beogradu, postavljen je decembra 1939. godine za vođu odseka dekorativno slikarstvo na Višoj školi za primenjenu umetnost u Beogradu.

Njegovi studenti sa Akademije likovnih umetnosti u Beogradu su pokretači i članovi čuvene “Zadarske grupe”, od kojih su mnogi nastavili svoj rad u Parizu.

Tabaković je dobio „Gran pri“ za slikarstvo na međunarodnoj izložbi u Parizu 1937., i zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi keramike u Pragu 1962. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.