U trendu

Predstavnici azijskih i afričkih zemalja posetili Adligat

BEOGRAD – Predstavnici više azijskih i afričkih zemalja koji su došli u Beograd na obeležavanje godišnjice Pokreta nesvrstanih, predstavnici značajnih američkih kompanija, kao i ugledni gosti iz Slovenije, posetili su ovih dana muzeje Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, saopštili su iz Adligata.

Za Dane evropske baštine, Adligat je posetilo više grupa posetilaca u saradnji sa Opštinom Voždovac, a povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih organizovan je i poseban program za slepe i slabovide.

„Muzeji Udruženja Adligat su tokom 2019. godine primili skoro 10.000 posetilaca. Onda je zbog epidemije usledio drastičan pad, a prethodne nedelje imali smo ponovo, posle dužeg vremena, veliki broj poseta iz zemlje i inostranstva. U četvrtak smo prvu posetu imali u 8 ujutru, a poslednju u 11 uveče – naši kustosi su vodili ture do jedan posle ponoći! Sve grupe su bile podeljene tako da imaju mali broj ljudi, i svi su se pridržavali epidemioloških mera“, kazao je osnivač Udruženja Adligat Viktor Lazić i najaviom da će se uskoro uvesti i ulaz sa kovid propusnicama – samo za vakcinisane ili sa obaveljenim testom/

Čak četiri delegacije iz Indonezije proteklih dana divilo se muzejima Adligata.

„Kada su predstavnici Adligata bili u poseti Indoneziji, Fadli Zon, tada potpredsednik njihovog parlamenta, naredio je da se, tokom praznika, specijalno za našu posetu, otvori sala za zasedanja i skupštinski muzej jedne od najvećih država na svetu. Sada smo mi, specijalno za posetu njegove supruge i prijatelja, neposredno pred ponoć, otvorili naša vrata, i pokazali joj bogatstvo koje čuvamo i na koje smo ponosni u specijalnoj, noćnoj muzejskoj turi“, kaže Lazić.

Istog dana je u Adligatu organizovano obeležavanje Međunarodnog dana slepih i slabovidih – 15. oktobar.

Želeći da predstavnicima Saveza slepih Srbije i biblioteke “Dr Milan Budimir” približi mnogobrojne značajne predmete i knjige koje imaju istorijsku važnost i umetničku vrednost, ali su i specifični po načinu ili materijalu od kojeg su izrađeni, kustosi Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti izneli su mnoštvo interesantnih eksponata kako bi posetioci mogli da se upoznaju sa njima.

Poseta je organizovana u saradnji sa Opštinom Voždovac, a u Adligatu su za ovaj događaj specijalno pripremili više od trideset eksponata koje su slepi i slabovidi mogli da opipaju.

Tako su posetioci, po prvi put, mogli da opipaju knjigu od pirinča, svile ili bambusa, stranice načinjene od listova palmi, te razne vrste pergamenta, Kirov cilindar – prvu povelju o ljudskim pravima, knjige u obliku ogrlica, inuitska (eskimska) čudovišta od kostiju, ali i stare afričke maske.

Dozvoljeno im je i da opipaju orman kraljice Natalije Obrenović iz Legata porodice Leko, kao i nekoliko ličnih predmeta značajnih srpskih pisaca.

„Bio je veliki izazov prilagoditi turu slepim i slabovidim osobama, ali i veliko zadovoljstvo, pošto je nama izuzetno značajno da se svi naši sugrađani kod nas osećaju dobrodošlo, i da svi mogu barem približno, da imaju pristup znanju, informacijama i lepoti eksponata koje baštini naša institucija“, kaže potpredsednik Adligata i kustos Branislav Lazić.

Udruženje Adligat je nedavno potpisalo protokol o saradnji sa Savezom slepih Srbije kojim se obavezuje da omogući povlašćen pristup svojim muzejima i fondovima na uput Saveza, kao i da omogući besplatno korišćenje svog fonda za snimanje audio-knjiga za slepe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.