U trendu

Predstavom Bilo bi šteta da biljke krepaju zatvoren deseti festival Mirdita, dobar dan

Pozorišnom predstavom „Bilo bi šteta da biljke krepaju“ zatvoreno je deseto izdanje festivala „Mirdita, dobar dan“ u Prištini.

Predstava, koju je režirao Ivor Martinić, je romantična predstava o paru koji odlučuje da stavi tačku na svoj odnos.

Na zatvaranju nagradu festivala dobio je Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo.

„Ovu nagradu ne shvatam lično već je ona nagrada koja pripada mnogim ljudima, izmedju ostalih Nataši Kandić koja je osnovala Fond za humanitarno pravo. Znamo koliko je teško izgrađivanje mostova između zajednica koje su bile u sukobu, posebno između Srba i Albanaca“, rekao je Bljakaj.

U prethodna tri dana prištinskoj publici predstavljena je kulturna i društvena scena Srbije. 

Vladalo je veliko interesovanje za festival i predstave, filmovi, koncerti, debate i predstavljanja knjiga održani su pred punim salama.

Festival je protekao mirno. Pojedini učesnici koji su prethodno najavljeni otkazali su prisustvo na festivalu zbog masovnih ubistava koja su se dogodila u Srbiji.

Inspiracija za festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu.

Festival osnovan 2014. godine organizuju organizacija Integra (Kosovo), Inicijativa mladih za ljudska prava (Srbija) i Građanske inicijative (Srbija), uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova i Rokfeler fondacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.