U trendu

Premijera britanske predstave “Ljubav” na 56. BITEF-u

BEOGRAD – Predstava “Ljubav” Aleksandera Zeldina u englesko-francuskoj koprodukciji, odigrana je u petak uveče u Beogradu kao poslednja premijera na 56. izdanju festivala BITEF.

Prema tekstu i režiji britanskog dramskog umetnika Zeldina, produkciju novog komada, koji je sinoć igran u „Plavoj hali“ Luke Beograd, potpisuju – “A Zeldin Kompani” iz Londona i “Odeon teatar” iz Pariza.

Komad “Ljubav” u trajanju od sat i po biće izveden i večeras na istom mestu u dva termina – 17h i 21h neposredno pred proglašenje pobednika 56. BITEF-a

Vrhunska scenografija Nataše Dženkins, koja potpisuje i kostime, prvo je što ostavlja snažan utisak: Plava hala Luke Beograd je bila domaćin jedne verističke, dokumentarističke a pre svega životne priče u prostoru koji odmah uvlači publiku u samu problematiku.

Kao da je izgrađen jedinstven “grad u gradu”, jer su kulise tako autentične, stvarne, da se ima utisak kako su i publika i glumci postali jedno, dele istu tešku sudbinu u ovoj socijalnoj drami.

I sve je u predstavi naturalistično: likovi zaista imaju obroke pred publikom, nema imitacije, kao da se oslikava pravi život pred očima radoznalih prolaznika, u ovom slučaju – auditorijuma.

Tri porodice se nalaze u skučenom privremenom smeštaju, nekoj vrsti skloništa koje podseća na svratište, socijalne stanove.

Galerija likova prolaze kroz dnevni boravak kao u nekom bungalovu: stan 4 zauzimaju neugledni isfrustrirani muškarac sa starom majkom o kojoj brine, mlađa porodica – crno-beli par sa dvoje dece i trećim na putu (stan 5), i jedna mistična žena iz Sudana (stan 6).

Svi su oni jedni drugima stranci primorani da budu zajedno pod istim krovom, jer se jako dugo čeka od socijalne službe da im pronađe adekvatno mesto za život.
Reditelj i pisac teksta je veoma uverljivo prikazao u svojim dijalozima odnose među likovima, ostavlja snažan utisak naturalističkog pristupa ili hiper-realizma, kao što je realizovao svoje filmove britanski režiser Majk Li koji je čak takve životne drame snimao – bez scenarija.

Ima delimično u predstavi “Ljubav” i tragova filmskog manifesta “Dogma” koji je između ostalog osmislio kointraverzni danski reditelj Lars Fon Trir.

Predstava “Ljubav” veliki je hit na festivalima po svetu, gde je osvajala Nacionalni teatar u Londonu, “Odeon” u Parizu, pozorište “Šaubine” iz Berlina, festival “Viner festvohen” u Beču.

Tako je i BITEF 2022 uspeo da dovede ovu vrednu predstavu koja je prema strastvenim aplauzima publike, utiscima domaćih dramskih umetnika i kritičara – teatrologa, zasigurno favorit na ovogodišnjem izdanju. Prema drami “Ljubav” je BBC snimio istoimeni film.

Drama je deo Zeldinovog triptiha “Nejednakosti” (Inequalities), a ovu trilogiju čine dela -“Beyond Caring”, “Love” i “Faith, Hope and Ćarity”, i svi imaju u fokusu socijalne probleme.
Zeldin je pridruŽeni umetnik Nacionalnog teatra u Londonu, Odeon teatra, Nacionalnog dramskog centra Normandije u Ruanu i Teatara grada Luksemburga.

Njegov prvi komad na francuskom jeziku -” Une Mort Dans La Famille” (Smrt u porodici) – imao je praizvedbu u Odeon teatru u februaru 2022, a tokom naredne godine krenuće na turneju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.