U trendu

Premijera domaćeg filma „Vera“ 9. novembra u Beogradu

BEOGRAD – Svečana premijera novog domaćeg igranog filma “Vera” prema scenariju i režiji debitanta Nedeljka Kovačića, biće održana 9. novembra u Beogradu, najavila je danas autorska i glumačka ekipa.

Susret sa medijima je organizovan u multipleks bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade – Sala IMAX, u Beogradu na vodi, nakon specijalne novinarske projekcije i upravo na ovom mestu će i biti premijerno prikazan ovaj špijunski film o Veri Pešić, srpskoj Mata Hari.

Osim režisera, novi film epohe predstavili su: ko-scenarista Kristina Đuković, producent Danka Milošević, stručni konsultant Svetko Kovač, kao i glumci – Jovana Stojiljković, Petar Zekavica, Viktor Savić, Tihomir Stanić, Miona Marković i Aleksandar Srećković Kubura.

U filmu igraju još – Nikola Kojo, Nebojša Dugalić, Vuk Kostić, Bojan Žirović, Anita Mančić, i drugi.

Reditelj Nedeljko Kovačić poznat je po dokumentarno-igranoj TV seriji “Jovanka Broz i tajne službe” (RTS, 2021), i u novom projektu ponovo mu je u fokusu – istorija.

„Razne priče o Veri Pešić su prema našim istraživanjima nedorečene, nedovršene, nejasne, pa i kontraverzne. Ono što osnovno znamo jeste da se prava, istorijska Vera Pešić bavila špijunažom. Naša, filmska Vera Pešić je njena romansirana biografija, odnosno nije dokumentaristički prikaz istorijskih događaja“, napomenuo je reditelj i scenarista Kovačić.

Režiser je ocenio da je Vera u njihovoj verziji takođe i ljubitelj filmova, jer su želeli da povežu tu paralelu da je njen život špijunke bio kao pravi holivudski film.

„Da li je ona i u životu bila filmofil, to nismo otkrili, već smo osmislili taj deo njenog lika, jer te 1938. godine, ona sanja o životu na velikom platnu, na kome je gledala lepe ljude, kola, raskoš i poželela da i sama bude deo tog sveta, kao meta filmski ugao našeg scenarija“, objasnio je Kovačić.

Fatalnu damu Veru Pešić igra u svakoj sceni Jovana Stojiljković, a junakinja je za vreme Drugog svetskog rata bila – četvorostruki tajni agent.

„Iskreno, nisam ranije čula za Veru, već kada sam pročitala scenario u dahu. Bila mi je jako emotivna cela njena priča i sudbina“, prvi su utisci glumice.

Ona je naglasila da sam značaj ovog filma posmatra sa tri aspekta.

„Prvo, film je inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić, što je veoma važno i mislim da naša publika veoma voli da gleda istinite događaje na platnu, posebno što je ovaj deo istorije manje poznat. Drugi aspekt je sigurno što ovde imamo glavni ženski lik, tako retko danas imamo priliku da gledamo vodeće junakinje u domaćoj kinematografiji, uopšte film o ženama. Treće, tu je i sama Vera: jako sam je zavolela i osetila, tako da je ličnost Vera Pešić veoma zazlužila ovaj filmski testament”, zaključila je Jovana Stojiljković, koja je pažnju na sebe skrenula sa filmom “Panama” (2015) Pavla Vučkovića, a onda je bila zapažena u filmskom i TV serijalu “Južni vetar” (2018-2021).

Publika ju je upoznala kroz TV serije “Sumnjiva lica” i “Senke nad Balkanom” (obe po dve sezone), i “Jutro će promeniti sve” (2018), hrvatskoj mini seriji “Područje bez signala” (2021).

Gledaćemo je i u filmu “Budi Bog s nama” (2022) Slobodana Šijana i u glavnoj roli drame “Pukotina u ledu” Maje Miloš, gde je ponovo jedan ženski lik u centru pažnje.
Debitantski film Nedeljka Kovačića i koscenaristkinje Kristine Đuković, snimljjen je uz podršku Radio-televizije Srbije i Filmskog centra Srbije, a biće kasnije prikazana i TV serija iz 10 epizoda.

“Reditelj i ja smo imali veliku pomoć pri pisanju scenarija od stručnog konsultanta Svetka Kovača, od koga smo dobijali dosijee sa različitih izvora, što su bila tuđa mišljenja o Veri Pešić. Koristila su nam i njena pisma, a onda smo postepeno krenuli da uvodimo nove, stvarne likove, i tako je priča krenula da se sama razvija, da teče i sa bude svoja”, ocenila je ko-scenaristkinja filma Kristina Đuković.

Producentkinja Danka Milošević, koja je potpisala dokumentarno-igrane serijale “Tajne službe Srbije” i “Jovanka Broz i tajne službe”, istakla je koliko je epoha zahtevna za realizaciju, te da je najteže bilo pronaći adekvatne lokacije u Srbiji za snimanje.

Ona je ocenila da je za saradnju sjajna bila kompletna glumačka ekipa, nimalo nisu kasnili sa realizacijom i ispunili su sve prema planu za 70 snimajućih dana.

Petar Zekavica ostvario je rolu nemačkog špijuna Karla Krausa, kao glavnu mušku ulogu.

“Drago mi je da je ostao neki trag od Nemaca u to vreme kao moj lik za amanet. Iskreno, bio je ovo veoma težak projekat za mene, i lično ne volim da tumačim ovakve hladnokrvne likove koji bez problema mogu ubiti čoveka i nastaviti dalje dan. Naš cilj je bio da pokušamo napraviti ljubavnu priču između Vere i njega, a ja verujem da ju je on iskreno zavoleo, i da nije samo hteo da je iskoristi za svoje potrebe da špijunira za Nemce”, podvukao je Zekavica, zapažen i u aktuelnom bioskopskom filmu “Trag divljači” Nenada Pavlovića.

Malo je poznato da je Srbija imala svoju Mata Hari i to iz Sijarinske banje – Veru Pešić, koja je govorila šest jezika, kretala se u najvišim beogradskim krugovima, uplovila u špijunske vode i postala saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe.

Sve informacije je vredno prikupljala i onda davala izveštaje jugoslovenskoj službi.
Viktor Savić je takođe u dahu pročitao scenario, kao i Jovana, i odmah pomislio o svom liku komunisti da će možda da se veliča ta ideologijja.

“Bila mi je bojazan da scenario ne skrene u tom smeru, a podele nikad nisu dobre, jer stvari nisu crno bele. Onda na kraju u scenariju nisam pronašao sve to što sam se bojao da ću naći, što mi se svidelo. Privukao me je moj lik, jer je on ljubavna strana Verine priče, i nalazi se u toj funkciji filma”, rekao je Viktor Savić, nedavno aktuelan kao glavni glumac filma i serije “Bilo jednom u Srbiji”.

Ovo je i priča o položaju žene u to vreme, u dominantnom muškom svetu – tradicionalnom balkanskom, ali i profesionalnom špijunskom.

Jedan od važnih likova je i istorijska ličnost Kosta Pećanac, koga igra prezaposleni Tihomir Stanić.

“Učili smo u školama da je Pećanac bio izuzetno negativan lik, i čim sam čuo njegovo ime, nakostrešio sam se. Kasnije smo postepeno saznavali i da je bio pozitivan. Lepo je uvek što umetnost pokušava da u likovima iz istorije pronađje nešto sakriveno, nepoznato, da bismo pripovedali neku novu priču”, izneo je svoj stav Tika Stanić i dodao da Pećanac u filmu ima relaciju sa Verom i da to određuje njegov karakter, te uporedio Veru sa likom Petrije u čuvenom filmu i predstavi “Petrijin Venac” prema romanu Dragoslava Mihailovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.