U trendu

Premijera Don Žuana: Predivan ambijent nove scene u Beogradu

BEOGRAD – Savremena adaptacija čuvenog Molijerovog komada “Don Žuan”, sinoć je premijerno izvedena na novoj pozorišnoj sceni “Teatrijum” u samom centru Beograda, u veoma prijatnom ambijentu unutar Atrijuma Rektorata Univerziteta – Kapetan Mišinog zdanja.

Dvorište ovog prostora je bilo prepuno publike koja je u jednom dahu pratila avanture čuvenog zavodnika, u režiji tandema Tihomir Stanić – Marko Misirača, koji je imao nepregledan broj različitih verzija u teatru i filmu, poznata je i poema Džordža Gordona Bajrona, dok je ovde bio sasvim drugačiji pristup tom komadu i doveden je u 21. vek.

Prema slobodnoj adaptaciji studenta dramaturgije sa FDU – Vide Davidović, čuveni ljubavnik francuskog klasika pretvoren je u crnogorskog junaka koji želi da uspe u Beogradu, kao što svi sa tih prostora godinama vole da dolaze i u prestonici se izbore za važne položaje u društvu.

Jasna aluzija na savremenu društveno-političku situaciju ilustruje kriminogeni svet, što svakako aktuelizuje dramu kroz prizmu sukoba, nasilja, vatrenih obračuna kao u gangsterskim filmovima.

U takvom vremenu nevremena i svetu bez časti i obraza, kao iz neke druge dimenzije pojavio se neki zavodnik, kome tu mesto nije, ali koji uspeva da osvaja svaku lepoticu koja mu se nađe na putu.

Kako je nezasit i nikada zadovoljan, on stalno traži nove izazove, nadražaje i čulna zadovoljstva, što ga dovodi u seriju neprijatnih događaja koji su se oteli kontroli, što vodi direktno u propast.

Tek povremeno duhovita, nova varijanta poznate drame je negde u vidu pokušaja između ozbiljne socijalne kritike i mlake komedije, koja na kraju nema tu očekivanu dubinu ili detaljniju analizu sveta danas koji je ogrezao u nemoral, licemerje, prljavštinu, rijaliti programe i subkulturu što se davi u sopstvenom mulju. Odnosno, te teme su tek načete, okrznute, ali bez dalje razrade i realizacije.

Prelep ambijent Kapetan Mišinog zdanja reditelji Stanić i Misirača u potpunosti su iskoristili, tako da se glumci šetaju po čitavom prostranom dvorištu-atrijumu, što scensko delo čini veoma atraktivnom, te je za publiku pravi doživljaj da prati na sve strane sveta likove sa pozornice.

Kao da su autori uvideli tokom proba da im sama pozorišna scena sa platformom nije dovoljna da razigraju priču, te su se odlučili da tako iskoriste čitavo dvorište, da pomalo forma pobedi suštinu.

Od glumaca u efektnim epizodnim ulogama izdvajaju se Đorđe Marković kao prevareni muž i Lepomir Ivković u roli oca Don Žuana, što je pravi komični predah i kao predstava za sebe.

Ostali glumci kao Stefan Radonjić u naslovnoj ulozi, Vladan Gajović kao njegov stric pomoćnik, ili razne dame – TV zvezde Ivana Dudić i Isidora Građanin, bili su sasvim standardni i rutinski.

“Don Žuan” će se igrati i večeras, kao i svaki dan ove nedelje, zaključno sa nedeljom, 18. jula.

Novo pozorište “Teatrijum” svakako je neophodno za Beograd, tako da će tokom celog leta raditi veoma vredno, a julski repertoar je uveliko spreman i popunjen.

Tako publika može ponovo pratiti i monodramu “Na Drini ćuprija” po romanu Ive Andrića, u tumačenju osnivača “Teatrijuma” Tihomira Tike Stanića, sa čime je glumac i otvorio ovo pozorište 3. jula.

Osim njega, nastupao je i Petar Božović sa poetskim koncertom “Vetar, lišće i ja”, dok ljubitelji pozorišta dalje mogu pratiti i čuvenu lektiru “Jazavac pred sudom”, monodramu “O, kakav divan dan” Vesne Pećanac, čudesnu kolažnu predstavu “Ne oklevaj, improvizuj” Srđana J. Karanovića, hit monokomedija “Šta me snađe” sa Anđelkom Prpić, “Detinjarije” Tike Stanića, komedije “Pomahnitali” i “Nas dve” Tatjane Kecman, kao i teatarsku verziju filma “Davitelj protiv davitelja” pozorišta sa Uba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.