U trendu

Premijera drame “Šesti oktobar” sutra u NP Niš

NIŠ – Premijera nove drame “Šesti oktobar – priča o jednom letovanju” po tekstu Tise Milić, u režiji Andreja Nosova, biće izvedena sutra baš na 6. oktobar na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Nišu, saopštili su iz ovog pozorišta.

Zakazana su čak tri premijerna izvođenja, i osim 6, biće na sceni 8. i 10. oktobra, dok je prva pretpremijera kao javna generalna proba bila sinoć, u nedelju, a druga je večeras.

U predstavi igraju: Vesna Stanković, Aleksandar Mihailović, Julija Petković, Dejan Maksimović i Marko Pavlovski, dok je saradnica na tekstu Biljana Srbljanović, jedna od najznačajnijih dramskih pisaca u Srbiji.

U koprodukciji Narodnog pozorišta Niš i Hartefakt fonda iz Beograda, komad govori o 20-godišnjici čuvenog događaja koji su obeležili političku scenu Srbije oktobra 2000.

Glavni junaci su članovi četvoročlane porodice koji su krenuli kolima na dugo iščekivano letovanje u Grčku.

Usput nailaze na niz prepreka, dok međusobne nesuglasice i različitosti izlaze na videlo.

Osnovni sukob je zapravo sukob različitih ideologija i borba za reč i prevlast u porodičnoj hijerarhiji, kako navodi autorka Milić.

Rastrzani između želja i mogućnosti, junaci preispituju svoje odnose, uverenja i prošlost, dok resursi polako nestaju, a njihov cilj postaje bleda tačka u daljini koja se sve više odmiče, što oni više pokušavaju da joj se primaknu.

Spisateljica je osnovne i master studije dramaturgije završila na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Radila je na scenarijima za kratkometražne filmove, pisala za radio, magazine iz kulture, bila angažovana kao dramaturškinja na pozorišnim predstavama i kao kopirajter u marketingu.

Kako je istakao reditelj Nosov, inače osnivač fondacije Hartefakt, ovo je priča o jednom letovanju, o nadi da će možda biti bolje, o jednom rođendanu, o porodici i o automobilu koji je trebalo da reši budućnost svih.

“Dvadeset godina kasnije samo smo ljuti, nada je negde zalutala, i tako izgubljeni tumaramo između različitih znakova i pojava. Ogledala nema, a pobuna je samo forma za izbegavanje odgovornosti. Kad niko nije kriv, ništa se i ne događa, do sledeće proslave”, stoji u saopštenju reditelja.

Nosov je završio master studije pozorišne režije na FDU u Beogradu, a trenutno je na usavršavanju u “Das Teatru” u Amsterdamu.

Režirao je u više pozorišta u regionu i Srbiji, kao i u mnogim regionalnim koprodukcijama, a posebno režira komade u svom Hartefaktu – “Glad”, “Balava”, „Izopačeni”, “Aveti”, “Hinkeman”…

Dobitnik je značajnih priznanja i pokretač je brojnih inicijativa za unapređenje regionalne saradnje i pomirenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.