U trendu

Premijera filma „Mavena“ Andrije Lekića 4. januara na DOK #5 festivalu

BEOGRAD – Srpska premijera filma „Mavena“ autora Andrije Lekića biće održana 4. februara u mts Dvorani na Petom međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5, najavikli su organizatori.

Radnja filma „Mavena“ sastoji se od četiri priče snimljene u periodu od osam godina: krvna osveta i njene posledice, fenomen virdžine, ljubav između sestre i brata koji ima trajno oštećenje mozga i poslednji dani oca u terminalnoj fazi maligne bolesti.

Kroz ove četiri priče protagonista promišlja večna pitanja o stvarnosti, istini, potrazi za domom, sećanjima i ljubavi.

Povodom filma koji će biti prikazan na DOK festivalu autor ostvarenja kaže da se 2011. godine, nakon volontiranja u područjima pogođenim cunamijem u Japanu, života sa emigrantima u zimskim noćima Pariza i vremena provedenog na albanskim Prokletijama, protagonista se vraća u mesto u kojem je odrastao da bi boravio pored oca koji je u terminalnoj fazi bolesti.

„Retko dobijemo priliku da snimamo teške momente na njihovom vrhuncu, u terminalnoj fazi bolesti recimo, periodu određene zarobljenosti, periodu nemogućnosti da se stvari promijene, usled toga slijedi iznova preispitivanje“ kazao je Lekić.

Andrija Lekić je rođen u Beogradu 1976. godine.

Sa šest godina njegova porodica se seli u Crnu Goru.

Posle završenih osnovnih studija iz marketinga odlazi u Pariz.

U Londonu studira fotografiju na Kensington and Ćelsea College.

Nakon saradnje sa francusko-japanskim institutom i samostalne izložbe fotografije u Japanu, provodi neko vreme volontirajući u područjima pogođenim zemljotresom i cunamijem.

Trenutno živi u Beogradu.

Film „Mavena“ biće prikazan u okviru takmičarske selekcije Enter Dok.

U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar