U trendu

Premijera filma „Vesti“ 12. avgusta na festivalu u Lokarnu

LOKARNO – Kratki igrani film „Vesti“ („Real News“) reditelja i scenariste Luke Popadića, imaće svetsku premijeru 12. avgusta u programu „Leopardi budućnosti“ na 74. Filmskom festivalu u Lokarnu (Švajcarska), koji će biti održan od 4. do 14. avgusta, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Glavnu ulogu u filmu tumači britanski glumac Rajan Vitl, a glumačkoj postavi su i Nebojša Ljubišić, Strahinja Blažić i Džejn Slevin.

Kako navodi FCS, ovo švajcarsko-srpsko ostvarenje snimljeno je krajem 2019. godine i prati mladog američkog TV reportera Džejmsa koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu, ali potom shvata da izveštavanje u ratu i bombardovanju Srbije baš nije crno-belo.

Postavši svestan medijskih manipulacija, Džejms je nakon bombardovanja zgrade RTS-a primoran da donese tešku profesionalnu i moralnu odluku.

Kako Popadić navodi, u snimanje ovog ostvarenja upustio se iz dva glavna razloga.

„Tokom bomardovanja 1999. godine bio sam u Švajcarskoj i veoma me je pogodilo što je javno mnjenje na Zapadu jednostrano izveštavalo o događajima u bivšoj Jugoslaviji. Pitao sam se kako je do toga moglo da dođe u navodno slobodnom društvu…Drugo pitanje je meni, a verujem i mnogim mojim kolegama iz filma izuzetno blisko: koliko smo spremni da odstupimo od svojih ubeđenja zarad uspeha (festivalskog, fondovskog ili komercijalnog) i sami sebe da ubedimo da ona nikad nisu postojala? ‘Vesti’ je film koji otvara ova pitanja“, ističe Popadić.

Vitl, koji tumači Džejmsa, objašnjava kako doživljava ovog mladog i neiskusnog novinara „kojem se prosto desilo da izveštava o bombardovanju Beograda“.

„Doživljavam ga kao nekog ko nikada nije bio preterano vešt, nikada mu ništa nije išlo od ruke i sada, kada je pred njim životna prilika za napredovanje u karijeri, očajnički pokušava da uspe i pronađe svoju svrhu. Isprva, ta svrha je idealistička, donekle naivna… Tada mora da se odluči: ili da ne odustaje od svojih uverenja ili da ih pregazi i postane deo novinarske zajednice, što mu je san veoma dugo“, ističe Vitl.

Film je nastao u produkciji producentskih kuća Ketpiks i Radar Film iz Ciriha, kao i dve srpske: Prababa produkcija i Stanković i sinovi, a svoju podršku mu je pružio Filmski centar Srbije.

Reditelj Popadić rođen je i odrastao u Švajcarskoj, gde je studirao istoriju i političke nauke, a zvanje mastera stekao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Radio je kao asistent režije u Gudmen teatru (Čikago), kao i u berlinskoj produkcijskoj kući Pandastorm Pikčrs i bio pomoćnik režije na dva filma Želimira Žilnika („Naš čovek u Gabonu“ (2014) i „Destinacija_Serbistan“ (2015)).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar