U trendu

Premijera filma“Ne igraj na Engleze“: Omaz Beogradu

BEOGRAD – Premijera novog domaćeg filma “Ne igraj na Engleze” Slobodana Pešića biće održana sutra uveče u Mts dvorane u Beogradu, najavljeno je danas na konferenciji za medije, nakon specijalne projekcije ostvarenja za novinare.

Glavne uloge tri zavisnika o sportskom klađenju tumače – Ivan Tomić, Daniel Sič i na žalost pokojni Marko Živić (1972-2021), kome je ovaj dugometražni igrani film i posvećen.

Marko Živić je ovde ostvario svoju prvu i poslednju glavnu ulogu na filmu, odnosno deli prostor sa dva navedena glumca.

Glumci u pratećim ulogama su: Frano Lasić, Vesna Čipčić, Milorad Kapor, manekenka Irena Mišović, Isidora Građanin, Marija Vicković, Đorđe Kreća, Mariana Aranđelović.

Na konferenciji za medije glumac Ivan Tomić je podsetio da je film nastao prema istoimenoj hit predstavi koja je igrana 14 godina po tekstu Vladimira Đurđevića, na maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta sa više od 200 izvođenja.

Tada su jedina tri lika igrali isti glumci kao i na filmu – Ivan Tomić, Daniel Sič i nedavno preminuli Marko Živić.

„Još tada smo sva trojica glumca želeli da ovu priču vidi što više publike. Sledeći korak nam je bio film. Marko Živić je veoma bio željan da ga snimimo i pokušali smo, ali nismo ipak znali kako to da izvedemo. Onda je u priču došao Slobodan Pešić, reditelj „probuđen iz kome“ , pa smo krenuli u realizaciju“, napomenuo je Ivan Tomić, aludirajući da režiser nije snimio novi film 35 godina.

Ivan Tomić je osvojio Specijalnu nagradu na Festivalu u Nišu 2021, kada je imao premijeru u Srbiji, i Tomić je veoma zadovoljan reakcijama publike tamo, te se nada istom prijemu na premijeri i dalje u bioskopskom životu.

Kasnije je film bio prikazan na domačim letnjim festivalima 2021, a redovna distribucija će krenuti od 12. maja širom Srbije.

Daniel Sič je istakao da ovaj film kao i komad „Ne igraj na Engleze“ ima tri glavna lika, ne može se samo jedan izdvojiti kao vodeći.

„Siguran sam da će film mnogima biti interesantan, posebno onima koji su voleli predstavu, tako da imaju očekivanja i predrasude, verovatno će da upoređuju film i predstavu. Ipak, mi smo ovde ponudili nešto sasvim novo u odnosu na pozorišni komad“, rekao je Daniel Sič, koji je učestvovao u produkciji filma.

Reditelj Slobodan Pešić, poznat po svom jedinom filmu “Slučaj Harms” (1987) sa Franom Lasićem u glavnoj ulozi, složio se sa prethodnim tvrdnjama da se probudio iz rediteljskog sna nakon duže od tri decenije.

„Jedan moj prijatelj me je uporedio sa rediteljem Terensom Malikom, i rekao sam mu da preteruje, nisam ja toliko važan, a on je zapravo mislio na tu ogromnu pauzu, jer Malik je čekao 26 godina na novi film, ja eto i duže“, ispričao je tu duhovitost režiser Pešić i dodao da će publika oceniti da li mu je uspeo taj povratak na film.

„Naš film je omaž Beogradu, džezu, mangupima u Beogradu. Čini mi se da smo napravili sasvim drugačiji film od svega što je u ponudi domaće kinematografije. Čuveni džez muzičar Dušan Gojković je kod nas prvi put ustupio svoju muziku, nikad ranije njegova muzika nije bila prisutna na filmu, a imao je toliko ponuda“, otkrio je režiser koji je adaptirao poznatu dramu i u scenariju za film prilično nadgradio priču.

Pešić je takođe napomenuo da ih niko nije podržao, sami su bez pomoći države snimili projekat, tako da se u jednoj sceni filma i nalazi scena gde neka žena ulazi u zgradu Filmskog centra Srbije i puca iz pištolja.

Time je reditelj, kako je objasnio, želeo da iskaže revolt i kritiku na rad komisija u FCS, jer je naglasio kako je sedam puta bio odbijen na javnim konkursima.

Film je sa skromnim sredstvima snimljen 2019. godine, sama realizacija je trajala tri nedelje, i tek sada, nakon tri godine izlazi zvanično pred publiku.

„Verzija prikazana u Nišu se razlikuje, sutra na premijeri će biti nova montirana varijanta filma, tako da to niko od publike nije video“, rekao je Pešić.

Poznata manekeka Irena Mišović igra manju ulogu, te je objasnila da je reditelj nju imao u vidu za neke druge filmove koji nisu bili snimljeni, gde je planirana za veće role, čitala je dva scenarija.

Sada nije želeo da film snimi bez nje, tako da ju je pozvao da učestvuje, i njoj se uloga svidela i ukazala da im je to treća sreća.

Glumica u usponu Isidora Građanin jedina igra dve uloge u filmu, što joj je bio poseban izazov, tako da u ostvarenju govori tri jezika – engleski, srpski i – paštunski, koji je naučila od jednog migranta.

Taj jezik se govori u Avganistanu (zvaničan i nacionalni) i zapadnom Pakistanu, govori ga između 38 i 42 miliona ljudi u svetu.

„Reditelj mi je objasnio da ću igrati dve uloge, što mi je bilo jako neobično, te su me malo zamaskirali i rekao mi je Pešić da niko neće primetiti da igra ista glumica. Na filmu sam bila među prijateljima, sećanje mi je izuzetno pozitivno. Snimanje je bilo sasvim drugačije, jer smo dobrim delom snimali u enterijerima, u kolima“, otkrila je Isidora.

Proslavljeni glumac Frano Lasić smatra da je upravo to bio veliki izazov, snimati film u zatvorenim prostorima.

„Sa rediteljem se poznajem od našeg zajednickog filma „Slučaj Harms“ davne 1987.godine. Bio je to pravi art film, rađen sa velikom mukom, i imao je najduži kadar na početku, u istoriji domaćeg filma“, podsetio je Lasić na njihov kultni film.

„Slobodan Pešić je izuzetan reditelj, uvek zna šta želi, ima odličan rad sa glumcima. Jeste i malo lud, ali bez ludosti i nema prave umetnosti. Svih godina smo se stalno čuli, bili u kontaktu, želeli da ponovo sarađujemo i ovaj projekat je bio kao da čekamo bebu da dođe konačno na svet, a bilo je potrebno duže od devet meseci“, govorio je glumac koji ovde igra negativca.

Frano Lasić je uporedio reditelja Pešića sa italijansko-belgijskim pevačem Rokom Granatom (83), koji ceo život lepo živi zahvaljujući jednom hitu, te tako i režiser može komotno sa samo dva uspešna filma da obeleži karijeru.

Film će imati svečanu premijeru 11. maja u Novom Sadu, 17.05. u Kragujevcu i dalje po celoj Srbiji, a distributer je kuća „Fame Solutions“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.