U trendu

Premijera komada „SumLJivo lice“ 9. februara u Gračanici

GRAČANICA – Premijera predstave „SumLJivo lice“ prema komediji Branislava Nušića, u režiji Milana Neškovića, biće izvedena 9. februara u Domu kulture „Gračanica“ u gradu Gračanica, u produkciji Narodnog pozorišta Priština.

Prva reprize nove predstave planirana je 10. februara u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku.

U drami igraju: Igor Damnjanović, Milena Jakšić, Tamara Tomanović, Milan Vasić, Anika Grujić, Branko Babović, Nikola Đorđević, Zoran Mijatović, Ivica Jevtić, Branko Janićijević i Uroš Antonijević.

Moderna adaptacija komada donosi i dopisanu ulogu Branislava Nušića, koga tumači dugogodišnji saradnik NP Priština, gost iz Niša Aleksandar Mihailović.

Reditelj Milan Nešković se trenutno nalazi u fazi karijere kada istražuje opus Nušića, budući da je nedavno imao premijeru predstave „Vlast“ u Narodnom pozorištu iz Beograda, prema više odlomaka iz dela našeg velikog komediografa.

Kako je naveo reditelj, „Sumnjivo lice” spada u klasike domaće drame i doživelo je ogroman broj izvođenja širom Srbije i regiona od dana nastanka i autori joj se neprestano vraćaju.

Tema ovog komada su ljudi na vlasti koji se nisu mnogo bavili svojim obrazovanjem, iako se nalaze na važnim pozicijama, koji su spremni na sve kako bi ispunili svoje ciljeve, podsetio je reditelj u saradnji sa dramaturškinjom Majom Todorović.

Njihovo „čitanje“ Nušićevog klasika donosi i neke novine, pre svega, odlučili su se da naziv komada blago promene u „SumLJivo lice“, s obzirom da “junaci konstantno pogrešno izgovaraju tu reč, naravno bez svesti da je govore neispravno, kao i mnoge druge reči”.

Autorski tandem ističe da je Nušić postavio svoije junake jasno, kao korumpirane podlace koji su spremni na sve kako bi ispunili svoje ciljeve, jedino što u ovoj predstavi to više nisu činovnici iz Obrenovićeve vlasti, veeć naši savremenici – još podliji, suroviji i opasniji.I

„I dalje im se smejemo, ali taj smeh na kraju ostavlja i dozu gorčine kad shvatimo da se ništa nije promenilo za sto i više godina. Možda smo toga svesni, možda ne, ali nije loše da se toga povremeno prisetimo. Možda se u narednih sto godina nešto promeni, a možda samo neko treba da ugasi svetlo“, zaključili su reditelj i dramaturškinja.

U autorskoj ekipi su još i scenograf Goran Stojčetović i kostimografkinja Biljana Grgur.

Reditelj Milan Nešković je prethodne pozorišne sezone trijumfovao sa predstavom „Kus Petlić“ Aleksandra Popovića (NP Subotica) sa osvojenim nagradama, posebno na Sterijinom Pozorju 2021.

Narodno pozorište u Prištini na sceni Doma kulture „Gračanica“ u poslednjem periodu realizovalo je zapažene predstave kao što su – „Ribarske svađe“ Karla Goldonija, „Ženidba“ Nikolaja Gogolja, obe u režiji Milana Karadžića, „Ajduci“ Jovana Sterije Popovića, rediteljke Anđelke Nikolić, „Žene iz Troje“ po Euripidu, u režiji Nebojše Bradića, „Antigona“ od Sofokla, u postavci Nenada Todorovića, i druge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.