U trendu

Premijera nove verzije antičke drame „Antigona“ u BDP

BEOGRAD – Predstava “Antigona” prema antičkoj drami starogrčkog pisca Sofokla, u režiji gosta iz Slovenije Diega De Bree, premijerno je izvedena večeras na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.
U novoj, mračnoj verziji savremene slike sveta na osnovu antologijske drame, uloge tumače poretežno glumci ansambla BDP: Jana Milosavljević, Dunja Stojanović, Pavle Pekić, Ivana Nikolić, Luka Grbić, Vladan Milić, Mina Nenadović i Stefan Radonjić.
Tragedija „Antigona” pripada Sofoklovoj trilogiji kao druga drama po hronologiji nastanka, gde su i dela „Kralj Edip“ kao prvi komad i „Edip na Kolonu“ kao završno delo.
Nova produkcija BDP-a jeste moderna, provokativna, savremena predstava, daleko od antičke atmosfere, a grčki kralj zamenjen je univerzalnom slikom političara na vlasti, bilo gde, bilo kada, mada okvirno u poslednjem periodu diktature u svetu.
Antigona je tragična junakinja koja odlučuje da tajno sahrani svog voljenog rođenog brata Polinika i saopštava nameru sestri Ismeni, koja ne u tome ne sme da učestvuje jer je moguća sahrana protiv zakona kralja Kreonta.

Antigonin čin uvredi Kreonta, koji želi da je kazni na smrt, jer je neposlušna. Tako nastaje sukob između sistema i heroine ostavljene da se sama bori za dostojanstvo svog brata, a nije nimalo zaštićena i nepravda joj se dešava sve vreme.
U drami “Antigona” Diego de Brea je ponudio viđenje tragičnog sukoba zasnovanog na konfliktu između države i porodice, vlasti i čoveka, između prava na jednoj i morala na drugoj strani.

Junakinja Antigona je sinonim za slobodu i to je ostalo i dalje aktuelno, iako drama potiče iz 5. veka pre nove ere, tačnije napisana je 441. godine p.n.e.
Multimedijalna “Antigona” sadrži dobar deo unapred snimljenih kadrova o junacima iz predstave, koji kao da žive neki drugi univerzum na video panelu, osim i na sceni.
Ta video produkcija kao posebni kratki filmovi spaja sedmu umetnost sa teatrom kao višeslojni poduhvat, da bi komad bio dinamičniji i atraktivniji na svim nivoima.
Dve glumice Jana Milosavljević i Dunja Stojanović igraju Antigonu, ne kao alternacija, već su zaista sve vreme zajedno na sceni.
Od pratećih glumaca izuzetno se izdvajaju pre svega Vladan Milić, koji dominira u finalu drame, kao i uveliko popularni Luka Grbić, jedina nada spasa za nesrećnu Antigonu.
Slovenački reditelj Diego de Brea potpisuje i scenografiju, kao i dizajn svetla, drama se igra prema prevodu Miloša N. Đurića, a međunarodnu ekipu čine i dramaturg Kata Đarmati, kostimograf Blagoj Micevski i scenski govor Radovan Knežević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.