U trendu

Premijera nove verzije Bokeškog D mola

BEOGRAD – Svečana premijera nove verzije čuvene drame “Bokeški D mol” Stevana Koprivice, ponovo u režiji Milana Karadžića, premijerno je izvedena u produkciji pozorišta za decu “Boško Buha”, na njihovoj trenutnoj sceni “Teatra Vuk” u Beogradu.

Oduševljena publika je višeminutnim ovacijama pozdravila glumce koji su izneli ovu nadaleko poznatu melodramu istorijskog miljea, i umetnici su se nekoliko puta vraćali na scenu da se poklone, i sami u neverici da frenetičan aplauz minutima ne prestaje.

Naravno, videle su se i poneke suze kod publike, što je neminovno kod ove nežne i tužne priče, jer su se ljubitelji dobrog pozorišta duboko uneli u samu radnju, vezali za likove i razvoj zapleta – priče.

Nagrađivana predstava u izvornom izdanju je igrana pre više od 20 godina na pozornici Centra za kulturu Tivat i kao putujući projekat često je gostovala u Beogradu na raznim scenama kao što su Atelje 212 ili Beogradsko dramsko pozorište.

Tada su se tim komadom proslavili glumci Jelena Đokić i Andrija Milošević, a pamti se i izvanredna uloga Milene Dravić, koja je sve oborila ulogom majke glavne junakinje.

U novom čitanju tog romantičnog komada o dvoje (ne)suđenih ljubavnika, poput Romea i Julije, koji se sreću u veoma osetljivo ratno vreme, igraju – Anja Pavićević, Dejan Lutkić, Andrijana Oliverić, Luka Grbić, Marko Pavlović, Jana Bjelica, Lenka Petrović, Miloš Vlalukin, Nemanja Oliverić, Branislav Platiša.

Glavna junakinja Katarina Šparović veliki je romantik, zanesenjak, zaljubljena je u sam pojam i fenomen ljubavi, željna da je iskusi sa onim pravim izabranikom.

Zato redovno čita knjige i obrazuje se putem pisane reči, te često odluta u svet maštarija, koji joj prija.

Komad se oslanja na jednu neobičnu legendu iz čarobnog Bokokotorskog zaliva, o ljubavi jedne devojke i oficira neprijateljske vojske – Francuza, koji vuče korene sa prostora Jugoslavije.

Tako se mlada Katarina, naizgled moguće sramote malog mesta u Boki Kotorskoj, iskreno zaljubljuje u Renea Marulića, sa kojim se rađa ljubav na prvi pogled, iako su svesni da ta ljubav nije moguća.

Baš kao i u čuvenoj tragediji Vilijama Šekspira, njih dvoje će se truditi da im ljubav uspe i da pobedi, u inat svim meštanima koji osuđuju njen odnos sa jednim okupatorom.

Posebno takva ljubav smeta njenom neuspešnom udvaraču Stanku, koji će shvatiti ozbiljno takav poraz i neće oprostiti nikome, iako je svestan da inače ne bi ni imao šanse.

Poseban šarm drame donosi taj bokeljski dijalekat, kao nešto zanimljivo, starinski i atraktivno za pozorišnu publiku Beograda, da se na skoro dva sata preseli u prohujala vremena i otisne u romantiku.

Pozorišni komad je osvojio Sterijinu nagradu za najbolji originalan dramski tekst 2000, i u to vreme je predstavljao nešto veoma autentično, novo, čudesno u svakom smislu.

Ovom novom verzijom, drama je dokazala da može i nakon dve decenije da korespondira sa auditorijumom i pruži jedinstven pozorišni doživljaj uz ansambl na visokom nivou.

Efektne uloge su ostvarili bračni par Andrijana i Nemanja Oliverić, Dejan Lutkić, Branislav Platiša.

Nedavno preminuli glumac Nenad Nenadović počeo sa probama ove drame još u junu, a sada ga je zamenio Miloš Vlalukin.

Mlada glumačka nada Anja Pavićević igra glavnu ulogu zaljubljene Katarine, a izgleda da je na samom početku karijere, reditelje vide za epohu, budući da je imala veliku ulogu u istorijskom filmu i mini seriji “Ime naroda” (2020) Darka Bajića, o čuvenom političaru i gradonačelniku Novog Sada – Svetozaru Miletiću.

Sve traženiji Luka Grbić igra fatalnog francuskog oficira, veoma uverljivo i romantično, tako da je uveliko dokazao da se dovoljno uspešno snalazi na sceni (komadi “Sin”, “Divlje meso”) i u filmovima ili serijama (“Južni vetar” 1-2, “Tajna vinove loze”).

Reditelj Milan Karadžić je paralelno radio dve predstave, osim “Bokeškog D mola” i delo “Sportsko srce” za Zvezdara teatar, a u novoj eri igranih TV serija, publika je mogla da prati njegove realizacije naslova “Biser Bojane” i “Kalkanski krugovi”.

Pisac Stevan Koprivica, jedan od najproduktivnijih autora na ovim prostorima, komediograf za teatar i televiziju (“Mješoviti brak”), nakon duže pauze i zatišja, polako se vraća u različite angažmane.

Tako je tokom perioda korone iznenada ponovo na više projekata istovremeno (dramatizacija romana “Zelena čoja Montenegra” – BDP, libreto za mjuzikl “Sa druge strane jastuka” prema hitovima Bajage – Pozorište na Terazijama, u ekipi scenarista za seriju “Dug moru” – dve sezone).

“Bokeški D mol” inače predstavlja jedan iz serijala motiva bokeljskih legendi, gde spadaju i predstave istog pisca, uglavnom iz Crne Gore – “Betula u malu valu”, “Innominato”, “Novela o ljubavi”, kao i “Tre sorele”, koje se igraju ponovo, kao obnova, na sceni Zvezdara teatra.

Od početka pandemije pozorište “Boško Buha” je iznedrilo predstave za decu – “Snežana i sedam patuljaka” Ljubivoja Ršumovića, “Hajdi” Johane Špiri, “Mačor u čizmama” Igora Bojovića, dok se najnovija premijera obraća odrasloj publici, za Večernju scenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.