U trendu

Premijera opere “Don Đovani” 19. februara u SKC-u

BEOGRAD – Premijera prvog projekta iz edicije “Opera mozaik”, naslov “Don Đovani”, u režiji Vladana Đurkovića i pod supervizijom dirigenta – hrvatskog baritona Berislava Jerkovića, biće izvedena u petak, 19. februara, od 18.30 sati u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu.

„Opera mozaik“ predstavlja ediciju najpoznatijih operskih dela u adaptiranoj, skraćenoj verziji, u kojoj se predstavlja suština i radnja opere kroz izvođenje većeg dela scena i fragmenata iz određene opere, bez pauze i u okvirnom trajanju jedne pozorišne predstave – do 90 minuta.

Projekat realizuje organizacija “Bell Opera”, koju čine mladi ljudi željni da svojim entuzijazmom osveže opersku scenu Srbije.

Naslovna uloga pripala je talentovanom, mladom baritonu Luki Joziću, a uz njega nastupaju i tenor Stevan Karanac, Strahinja Đokić, Katarina Radovanović, Nataša Jovović, Milan Obradović, Sara Ristić i Andrija Sekulić, dok je kostime je radila Vida Radovanov.

„Don Đovani“ Volfganga Amadeusa Mocarta predstavlja postulat i osnovu operskog repertoara svih velikih svetskih operskih kuća, i smatra se jednim od najvećih komponovanih muzičkih dela ikada.

Radnja je zasnovana na legendi o čuvenom zavodniku Don Žuanu i bavi se večitom temom morala, razvrata i muško – ženskih odnosa, što je pojednako aktuelno i danas, kao i pre više od 230 godina, kada je opera premijerno izvedena.

O velikom ljubavniku pisali su u različitim književnim formama Džordž Gordon Bajron kao roman-poemu, čuveni Molijer u vidu poznate drame – klasik, i mnogi drugi koji su najviše pisali za pozorišno izvođenje.

Sa sedam važnih uloga, ovo je jedno od retkih operskih dela koje pruža jedinstvenu mogućnost većem broju mladih pevača da se isprobaju u vodećim, glavnim ulogama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.