U trendu

Premijera: Osobe s invaliditetom s profesionalnim plesačima

BEOGRAD – Komična predstava sa igrom i pevanjem „Opančarevo putešestvije“ scenariste i reditelja Đorđa Makarevića premijerno je izvedena sinoć u Malom pozorištu „Duško Radović“ povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

U predstavi učeštvuje 11 osoba sa invaliditetom i to ravnopravno sa profesionalnim plesačima.

Predstava „Opančarevo putešestvije“ prati svetskog putnika Ulu iz Holandije, kojoj opančar Igor pokazuje lepotu kulture Srbije kroz razne delove zemlje od Šumadije do Vranja.

Publika je iskazala veliko interesovanje za predstavu i sve vreme je gromkim aplauzom i povicima hrabrila mlade izvođače.

Završetak predstave dočekan je burnim aplauzom i ovacijama.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Beograda Nataša Stanisavljević izjavila je Tanjugu da ova institucija i Grad Beograd već treću godinu podržavaju ovu manifestaciju inkluzivnog karaktera.

Ona je za Tanjug rekla i da je Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu putem javnog konkursa podržao nevladinu organizaciju „Maska“ i izdvojio novac za naknadu učesnicima u predstavi.

„Veoma je važno što se ovim projektom ruše stereotipi prema osobama sa invaliditetom, a gledaoci, osim ako već ne znaju da su u pitanju individue sa smetnjama, nikada ne bi znale da su baš one u pitanju. Važno je da upoznamo osobe sa invaliditetom i da ih prihvatimo, da upoznamo njihove talente i druge karakteristike i da svi zajedno nastavimo da gradimo naš grad“, rekla je Stanisavljević.

Dodala je da smo u vreme pandemije svi uspeli da ostanemo povezani i da je važno da se osobama sa invaliditetom omoguće jednaka prava na potrebne usluge.

„Posebno bih istakla da je, kada je u pitanju imunizacija, bilo moguće da se ona obavi u domovima osoba sa invaliditetom. Od početka imunizacije oni su imali prioritet“, navodi Stanisavljević i dodaje da je do sada vakcinisano preko 20 hiljada osoba sa smetnjama.

Poruka današnjeg dana, kako je navela, jeste da „treba zajedno da nastavimo građenje jednog intenzivnog društva, sa jednakim pravima i mogućnostima za sve građane“.

Inače, na samom početku večeri premijerno je emitovan spot za numeru „Naša dva srca“, za koju je tekst napisao Bora Đorđević, a muziku komponovao Dragomir Stanojević.

Pesmu izvode Bilja Krstić, Bora Đorđević, Gorica Popović, Sneška Jandrlić, Bojana Stamenov, Vokalna radionica Bistrik i VIS Nebograd.

Komad „Opančarevo putešestvije“ nastao je u okviru projekta „Srpska tradicija – inkluzivni program“, koji realizuje NVO Maska uz podršku Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu, a koji za cilj ima da kroz umetnost kao univerzalno sredstvo komunikacije napravi most između osetljivih grupa i šire društvene zajednice.

Već nekoliko godina unazad, a u saradnji sa Malim pozorištem „Duško Radović“, mladi umetnici sa različitim smetnjama u razvoju imaju priliku da pokažu svoj talenat i kreativnost kroz različite pozorišne žanrove i na različite teme (ove godine tema je srpska tradicija i običaji).

Takođe, mladi umetnici sa smetnjama u razvoju kroz ovaj projekat i predstavu dobijaju na samopouzdanju, osnaživanju i samoafirmaciji, što čini njihov život sadržajnijim i kvalitetnijim.

Obeležavanjem Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom na ovakav način šalje se zajednička poruka o prihvatanju različitosti i stvaranju društvenog ambijenta pristupačnog svima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.