U trendu

Premijera predstave „Demokratij“ u BDP

BEOGRAD – Predstava „Demokratija“ prema delu ruskog pisca Josifa Brodskog u režiji Veljka Mićunovića, premijerno je izvedena sinoć na Maloj sceni „Predrag Pepi Laković“ Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Komad je rađen u koprodukciji sa Novosadskim pozorištem /Ujvideki Szinhaz/, iz čijeg ansambla igraju dva mađarska glumca Gabor Pongo i Arpad Mesaroš, uz hrvatskog gosta – retko izvanrednog Ozrena Grabarića i dve dame – Ivanu Nikolić i Tamaru Aleksić.

„Demokratija“ predstavlja veoma aktuelnu i vanvremensku temu kako i sam naslov scenskog dela govori, koja nema klasičnu radnju u vidu konkretnog zapleta, ali se može pratiti kao zanimljiva utopija ili distopija jedne nedefinisane, možda fiktivne države i ljudi na vlasti.

Reditelj potpisuje adaptaciju teksta ruskog autora uz saradnika Slobodana Obradovića, gde se aktuelizuje analiza fenomena i pojma demokratije i pokušava se naći odgovor koliko je ona moguća danas u društvu kakvo poznajemo.

Predsednik te zemlje sa svojim ministrima nalazi se pred velikim izazovom, a to je da je celoj državi nametnuto da kako zna i ume uvede – demokratiju.

Filozofski detaljan pregled svih tačaka i postulata tog političkog usmerenja čini okosnicu predstave, koja se odvija u fragmentarnoj formi i pruža atraktivnu dinamiku smenjivanja scena.

Problem uvođenja demokratije u sistem jedne zemlje koja je od takvog koncepta prilično „operisana“ i udaljena nekoliko svetlosnih godina, čini da drama preraste u seriju veoma duhovitih situacija i grotesku, kroz neobična rediteljka rešenja.

Vanserijjski talenat zvani Ozren Grabarić, u aktuelnoj sezoni tokom pandemije 2020/2021. uveliko je zaigrao na sceni BDP-a sa komadom „Ružni, prljavi, zli“ u režiji Lenke Udovički i oduševio je publiku i kritiku.

Grabarić svakako dominira predstavom, što se moglo u startu očekivati i predvideti, ali su i svi ostali bili na veoma uverljivoj visini zadatka kroz ovaj težak komad koji iziskuje ogromnu fizičku spremnost, pevanje kroz nekoliko osvešćenih političkih songova i poseban način glume.

Uvek sjajna muzika kompozitorke Irene Popović Dragović svaki put obara, a u autorskoj ekipi komada su i scenografkinja Marija Kalabić i kostimografkinja Jelena Stokuća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.