U trendu

Premijera predstave o holokaustu „Na unutraĆĄnjem moru“ 5. februara u Novom Sadu

NOVI SAD – Premijera predstave “Na unutraĆĄnjem moru” Edvarda Bonda, biće odrĆŸana 5. februara u 19 časova na velikoj sceni u Novosadskom PozoriĆĄtu (Ujvideki SzĂ­nhaz).

Projekat “Na unutraĆĄnjem moru” je diplomska predstava reĆŸiserke Andreje Kargačin, studentkinje zavrĆĄne godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, smer za pozoriĆĄnu i radio reĆŸiju pod mentorstvom redovne profesorke Ivane Vujić Kominac (ĆĄef klase) i SneĆŸane TriĆĄić, docentkinje.

Igraju: Milica Grujičić, Aleksandar Sarapa, Milena Dautović i Vera Hrćan Ostojić.

Pozoriơna predstava prema drami britanskog pisca Edvarda Bonda je antifaơistička bajka koja govori o holokaustu tokom Drugog svetskog rata, kao i o povratku faơizma u danaơnjicu.

Ova predstava pokuĆĄava da publici prikaĆŸe paralelu između faĆĄizma i kapitalizma, pre svega u njihovoj zajedničkoj osobini da suzbijaju slobodnu ljudsku misao i maĆĄtu, ĆĄto Edvard Bond uočava i problematizuje u svojim komadima.

Dramsko delo “Na unutraơnjem moru” ukazuje na mučiteljski model koji je u periodu kapitalizma, duboko rasprostranjen pre svega na radničkoj klasi, odnosno nad radnicama i samohranim majkama.

Ova predstava je nastala iz potrebe da se autori bave pozoriĆĄtem koje u stanju ovako sloĆŸene svetske krize ima smisla i pitaju se kakvu priču je smisleno ispričati na korak od smaka sveta?

Edvard Bond u drami “Na unutraĆĄnjem moru” spaja kapitalizam i nacizam sagledavajući kapitalizam ne samo kao uzrok ili posledicu nacizma, nego kao drugo ime za sličan totalitarni reĆŸim koji okupira ljudski um, vreme i maĆĄtu.
Kako navodi rediteljjka, ima mnogo takvih tekstova, ali retko se deĆĄava da su napisani – za decu.

U tom smislu ovo je drama o odrastanju, o tome kako sačuvati dečiju kreativnost i osećaj odgovornosti u svetu koji se nije daleko odmakao od nacističke Nemačke.

Osim rediteljke Andreje Kargačin, koja će ovom predstavom diplomirati, autorski tim čine – scenograf Darija Dragojlović, kostimograf Miloơ Janjić, dizajner svetla Stefan Miloơević, dok zvuk potpisuje Katarina Ranković.

Asistenti scenografa su Vladimir Ilić i Konstantinos Petrović, asistentkinja rediteljke je Ana Morača, organizatorka – Ivana Purtić, i producenti – Ana Konstantinović i Ćœeljko Grulović.

Produkciju potpisuju Fakultet dramskih umetnosti i Novosadsko pozoriơte, a projekat realizuje “Ơok ZaDruga” (Mulitmedijalni centar Led Art) u kojoj je Andreja Kargačin najmlađa članica.

Finansijsku podrĆĄku je omogućila Rekonstrukcija Ćœenski fond (RĆœF) u okviru programa podrĆĄke – Specijalni fokus 2022.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.