U trendu

Premijera predstave o holokaustu „Na unutrašnjem moru“ 5. februara u Novom Sadu

NOVI SAD – Premijera predstave “Na unutrašnjem moru” Edvarda Bonda, biće održana 5. februara u 19 časova na velikoj sceni u Novosadskom Pozorištu (Ujvideki Színhaz).

Projekat “Na unutrašnjem moru” je diplomska predstava režiserke Andreje Kargačin, studentkinje završne godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, smer za pozorišnu i radio režiju pod mentorstvom redovne profesorke Ivane Vujić Kominac (šef klase) i Snežane Trišić, docentkinje.

Igraju: Milica Grujičić, Aleksandar Sarapa, Milena Dautović i Vera Hrćan Ostojić.

Pozorišna predstava prema drami britanskog pisca Edvarda Bonda je antifašistička bajka koja govori o holokaustu tokom Drugog svetskog rata, kao i o povratku fašizma u današnjicu.

Ova predstava pokušava da publici prikaže paralelu između fašizma i kapitalizma, pre svega u njihovoj zajedničkoj osobini da suzbijaju slobodnu ljudsku misao i maštu, što Edvard Bond uočava i problematizuje u svojim komadima.

Dramsko delo “Na unutrašnjem moru” ukazuje na mučiteljski model koji je u periodu kapitalizma, duboko rasprostranjen pre svega na radničkoj klasi, odnosno nad radnicama i samohranim majkama.

Ova predstava je nastala iz potrebe da se autori bave pozorištem koje u stanju ovako složene svetske krize ima smisla i pitaju se kakvu priču je smisleno ispričati na korak od smaka sveta?

Edvard Bond u drami “Na unutrašnjem moru” spaja kapitalizam i nacizam sagledavajući kapitalizam ne samo kao uzrok ili posledicu nacizma, nego kao drugo ime za sličan totalitarni režim koji okupira ljudski um, vreme i maštu.
Kako navodi rediteljjka, ima mnogo takvih tekstova, ali retko se dešava da su napisani – za decu.

U tom smislu ovo je drama o odrastanju, o tome kako sačuvati dečiju kreativnost i osećaj odgovornosti u svetu koji se nije daleko odmakao od nacističke Nemačke.

Osim rediteljke Andreje Kargačin, koja će ovom predstavom diplomirati, autorski tim čine – scenograf Darija Dragojlović, kostimograf Miloš Janjić, dizajner svetla Stefan Milošević, dok zvuk potpisuje Katarina Ranković.

Asistenti scenografa su Vladimir Ilić i Konstantinos Petrović, asistentkinja rediteljke je Ana Morača, organizatorka – Ivana Purtić, i producenti – Ana Konstantinović i Željko Grulović.

Produkciju potpisuju Fakultet dramskih umetnosti i Novosadsko pozorište, a projekat realizuje “Šok ZaDruga” (Mulitmedijalni centar Led Art) u kojoj je Andreja Kargačin najmlađa članica.

Finansijsku podršku je omogućila Rekonstrukcija Ženski fond (RŽF) u okviru programa podrške – Specijalni fokus 2022.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar