U trendu

Premijera predstave „Pluća“ 11. maja u Madlenianumu

BEOGRAD – Premijera duo drame “Pluća” britanskog autora Dankana Mekmilana, u prevodu i režiji Ivana Vukovića, biće održana 11. maja na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, najavila je danas autorska i glumačka ekipa u susretu sa medijima na terasi Ada Mall-a.

Glavne uloge mladog bračnog para tumače Suzana Lukić i Goran Jevtić, poznati iz hit predstave istog reditelja – „Histerija“ (2010), koja se dugo igrala na sceni Studio JDP.

„Ideja za predstavu desila se tokom prvog udara korone, 2020. godine, kada je bio na snazi policijski čas. Ja sam sve vreme čitao, neprestano sam istraživao nove komade, bio sam vezan samo za kompjuter. Imao sam utisak sa naletom pandemije kao da ceo svet nestaje. Krenuo sam da tražim i čitam tekstove i naišao sam na “Pluća” sjajnon britanskog pisca Dankana Mekmilana“, započeo je reditelj Vuković priču o procesu rada na projektu.

Kasnije je reditelj stupio u kontakt sa piscem putem razmene mejlova, te saznao zanimljivi podatak da je komad „Pluća“ prvi izveden tekst engleskog autora, i da je duže čekao na realizaciju, da je pisac gotovo odustao od karijere dramaturga.

Ipak, onda je drama konačno ugledala svetlost pozornice 2011. godine u ”Studio Theatre” u Vašingtonu kao svetska premijera – praizvedba i od tada je bilo čak 40 produkcija na mnogim scenama sveta.

Novi projekat u koprodukciji sa agencijom „Marador“ donosi ovog proleća pozorišnoj publici duhovitu i nežnu priču o dvoje urbanih visokoobrazovanih ljudi.

„Umetnik mora da bude ličan, u suprotnom biće bezličan, i to će se osetiti u predstavi. Tako da sam tokom prevođenja neke delove malo izostavio ili drugačije ispisao, jer su mi suze krenule, koliko je jako i emotivno. Kao da se ceo svet promenio u ove dve godine od kada sam preveo komad. Da li je potrebno danas imati dete, pitanje je koje se postavlja kroz ovu dramu. A moja situacija u privatnom životu je u tom trenutku bila vezana upravo za tu temu“, objasnio je Vuković, i istakao da je sa svojom suprugom Suzanom Lukić čekao dete u trenutku kad mu se činilo da se svet završava.

Vuković je ukazao na činjenicu da su u našem regionu “Pluća” imala premijeru u Exit teatru u Zagrebu kao i u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani.

Upravo slovenačka produkcija je bila planirana da gostuje na 55. izdanju festivala BITEF 2021, ali zbog pandemije korona virusa se to na kraju nije odigralo.

Britanska drama „Pluća“ (2011) savremenim jezikom govori o dvoje junaka koji su pred ispitom rešavanja iskonskih ljudskih potreba dok ih pitanja karijere, ekologije, tehnologije zbunjuju i zaustavljaju da zapravo žive punim plućima i onako kako im srce govori.

Komad oslikava suštinu današnjeg čoveka – da voli i da kroz ljubav traje.
Glumac Goran Jevtić je primetio da je u ovoj predstavi kompletno nevidljiva gluma i režija, sve je tako stvarno, opipljivo, gotovo dokumentaristički.

„Govori se da je pozorište ogledalo života. Ali ovde u drami na sceni je zapravo iskrivljena slika. Mi glumci na pozornici predstavljamo pravi život, a naša publika je to ogledalo. Komad je o junacima koji brinu o sebi, ali i o planeti, svom okruženju, o spasu sveta. Veoma je uzbudljiva drama, kao i naša glumačka igra, kada se spoji ta sinergija. Nadam se da će i publika to prepoznati“, napomenuo je Goran Jevtić, koji je u Madlenianumu godinama sa uspehom igrao monodramu „Ledeni svitac“ (2005), tako da je sada na delu njegov povratak u ovaj teatar.

„Drama je kao rolerkoster, jer se ođednom skače na godine i događaje, veoma brzo, dinamično, bez predaha. Sat i po vam u trenutku proleti gde se oslikava čitav jedan život dvoje ljudi, od rođenja do kraja. Obično u teatru gledamo tek neki isečak iz jednog života, a ovde mi predstavljamo sve”, rekao je Jevtić i dodao da na repertoaru beogradskih pozorišta i Srbije nema ništa slično kao što je predstava „Pluća“.

„Veoma je jedinstvena drama, univerzalna priča, može se odigrati bilo gde, mada nismo je “posrbili”. Likovi nemaju imena, nazivaju se On i Ona, samo je istaknuto da su muško i žensko“, kazao je Jevtić.

Glumica Suzana Lukić se ovom ulogom mlade dame vraća pozorištu nakon pauze koja je navedena, jer je postala majka, i naglasila je da je se takva drama veoma tiče na privatnom planu.

„Poznajem sam komad od prevođenja dok je Ivan radio na njemu, čitala sam ga i u originalu na engleskom jeziku. To je uloga kakvu bi svaka dramska umetnica poželela da igra. Mi dramu igramo u naše ime, ovaj tekst nam to dozvoljava. Tako da na sceni dočaravamo sve strahove, probleme, čežnje, sreće i radosti“, rekla je Lukić, i otkrila da postoji rešenje da jedan deo publike sedi na sceni sa glumcima.

Na taj način veoma blizu publika prisustvuje toj bračnoj višeslojnoj drami, direktno sa akterima, da uđu u sam centar zbivanja.

„Ljubav dvoje ljudi može spasiti planetu. To je tema koju pisac ističe. Prava ljubav kao jedini pokretač će spasiti ovaj svet. Pitanja su večna i poznata u ovom komadu na koja ne možemo dati pravi odgovor. Prekretnica u životu junaka kao da se preselila i na naš lični život“, primetila je Suzana Lukić.

Dankan Mekmilan je poznati engleski dramski pisac i reditelj, a njegove najpoznatije drame su „Pluća“, „Ljudi, mesta i stvari“, „Svaka divna stvar“, kao i dramatizacija kultnog romana „1984“ Džordža Orvela.

Direktorka drame Madlenianuma Ana Zdravković Radivojević navela je da drama „Pluća“ pruža priliku da „u Beogradu doživimo jednu urbanu priču sa svim problemima kroz koje prolaze junaci“, sve ono što čini i neprolazno vreme jednog Šekspira ili Čehova.

„Ivan Vuković se na prvi pogled i čitanje zaljubio u dramu dok ju je prevodio. Možda će neki postati nova pozorišna publika koja će zavoleti teatar da ide redovno upravo zahvaljujući „Plućima“. Komad je zabavan, bolan, nežan, tera na suze i smeh, kakav je i sam život“, analizirala je direktorka drame.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar