U trendu

Premijera predstave „Pluća“ održana sinoć u Madlenianumu

BEOGRAD – Premijera predstave “Pluća” britanskog dramskog autora Dankana Mekmilana, u prevodu i režiji Ivana Vukovića, održana je sinoć na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Jedine dve uloge mladog ljubavnog para tumače Suzana Lukić i Goran Jevtić u ovoj neobičnoj duo drami, koja se igra u 40 verzija širom sveta, te je postala hit komad koji mnogi reditelji žele da postave na scenu. Scenografija je nesvakidašnja, predstavlja prostranu travu na pozornici sa stolicama poređanih u nekoliko redova na kojima sedi publika.

Time se auditorijum deli na dve celine, na standardnu postavku kako dolikuje, ispred glumaca i na manji deo gledalaca koji sede na pozornici zajedno sa glumcima i bivaju na neki način deo njihovog univerzuma. Na tim stolicama takođe sede glumci, odnosno njihovi likovi, igraju svoju emotivnu, komičnu i realnu priču o međuljudskim odnosima u današnjem vremenu nevremena.

Njihovi junaci su univerzalni, nisu vezani za podneblje, kulturu, veru, specifičnu odrednicu, mogu biti bilo koji par na prekretnici života: ostati zajedno ili odustati, boriti se za potomstvo ili ostati sebičan u svojim potrebama, neka su od pitanja koja se provlače kroz ovu “dramediju”, ili dramu sa elementima komedije.

Drama „Pluća“ zapravo je uzvišena glumačka predstava, jer hemija i sinergija između Gorana Jevtića i Suzane Lukić zaista je impresivna, oni uspevaju da svojom veštinom interpretacije u potpunosti uđu u njihove karaktere i postanu ti junaci od početka do kraja ove melodrame.

Ekološka osvešćenost, briga za opstanak planete, strah u kakvom svetu može da odrasta njihovo još uvek nerođeno dete, da li je pametno danas uopšte imati decu, pitanja su koja se provlače kroz dramu u vidu filozofskih rasprava i razgovora dvoje mladih koji žele da se skrase i budu srećni.

Veoma dinamična režija Ivana Vukovića doprinosi razigranoj i poletnoj glumačkoj egzibiciji u kome se na gotovo dokumentaristički način dramski umetnici suočavaju sa mnogim gorućim problemima savremenog čoveka: udati se, praviti decu, biti srećan, zdrav, prav, ponosan na sebe i partnera.

Magija čarobne glume leži u jednostavnosti njihove igre, jer u ovoj drami nema mesta za neiskrenosti, banalnosti ili teatralnosti – sve je transparentno, jasno, pruža izazov glumcima da se razmahnu i još dalje razmaštavaju razne nijanse svojih kompleksnih likova.
Izvanredni glumački tandem Goran Jevtić i Suzana Lukić poznati su iz hit predstave istog reditelja – “Histerija” (2010), koja se dugo igrala na sceni Studio JDP, a ovde su na još višem nivou komike i ozbiljnosti.

U našem regionu „Pluća“ su imala premijeru u „Exit teatru“ u Zagrebu kao i u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani.

Novi projekat u koprodukciji sa agencijom „Marador“ donosi pozorišnoj publici duhovitu i nežnu priču o dvoje urbanih, obrazovanih ljudi, koji i dalje ne znaju šta žele, premda im je važno da ostanu zajedno.

Anatomija te turbulentne veze proživljavaju i gledaoci, jer su im glumci nadohvat ruke i skoro dokumentarno, uverljivo prezentuju svoje međuljudske probleme, slabosti, patnju i sklonosti.

Svetsku premijeru na svetlosti pozornice britanska drama je postigla 2011. godine u ”Studio Theatre” u Vašingtonu – praizvedba komada.

Dankan Mekmilan je engleski dramski pisac i reditelj, a njegove najpoznatije drame su „Ljudi, mesta i stvari“, „Svaka divna stvar“, kao i dramatizacija kultnog romana „1984“ Džordža Orvela.

Goran Jevtić je u Madlenianumu godinama sa uspehom igrao monodramu “Ledeni svitac” (2005), tako da je ovo sada na delu njegov trijumfalni povratak u ovaj teatar.

Publika se uželela i glumice Suzane Lukić i ovo je njena prva faza povratka na scenu.
„Ljubav dvoje ljudi može spasiti planetu. To je tema koju pisac ističe. Prava ljubav kao jedini pokretač će spasiti ovaj svet“, rekla je Suzana na suretu sa medijima povodom premijere ove drame.

Na projektu „Pluća“ učestvuju i scenografkinja Ema Stojković, kostimografkinja Ivana Mladenović i kompozitor Miroslav Radulović.

Od poznatih dramskih umetnika, na premijeri su bile glumice – Nela Mihailović, Katarina Marković, Vanja Milačić, dramaturzi Željko Hubač i Jelena Mijović, reditelj Patrik Lazić i mnogi drugi da pruže iskrenu podršku kolegama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar