U trendu

Premijera restauriranog filma „Petrijin venac“

BEOGRAD – U okviru projekta Vip Kinoteka, sutra će u Jugoslovenskoj kinoteci biti prikazan digitalno restauriran film „Petrijin venac“ reditelja Srđana Karanovića u produkciji „Centar filma“.

Dve besplatne projekcija ovog filmskog ostvarenja iz 1980. godine zakazane su za 18 i 20.30 u svečanoj sali u Uzun Mirkovoj 1.

Klasik srpske kinematografije, snimljen po istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića, ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska.

Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojima su Pavle Vuisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Radmila Živković, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić i drugi.

Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića.

Projekat Vip Kinoteka ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Ovim projektom, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobajl i koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.