U trendu

Premijera “Skupštine” sutra u teatru “Jazavac” u Banja Luci

BANJALUKA – Nova predstava “Skupština” Gradskog pozorišta „Jazavac iz Banjaluke u režiji gosta iz Hrvatske Ivana Plazibata, biće izvedena sutra uveče od 20 časova, javili su iz ovog teatra.

Ovo je prva premijera Gradskog pozorišta Jazavac na Večernjoj sceni u tekućoj sezoni 2020/2021, koja je realizovana prema motivima teksta „Porodična skupština” španske autorke Kristine Klemente, dok su adaptaciju pisali sam reditelj i Ivana Stjepanović.

U predstavi igra petoro glumaca: Aleksandar Stojković Piksi, Nataša Ivančević, Anja Ilić, Marko Nedeljković i Senad Milanović.

Reditelj Plazibat je približio komad rečima da je drama fokusirana na karaktere koji balansiraju hodajući po žici između života i ideala, a taj hod izvor je serije komičnih situacija.

Hrvatski gost naglašava da su u ekipi smestili pozorišnu priču danas i ovde – o porodici koja i najbanalnije dogovore poput rasporeda pranja sudova rešava svojom porodičnom skupštinom.

„Neprestano smo improvizacijama radili da tekst postane ‘naš’.
Ovo je prva predstava koju radim izvan Hrvatske i srećan sam što sam imao prilike da se pronađem ljudski i teatarski sa tako divnim ljudima i glumcima kao što su Aleksandar Stojković, Anja Ilić, Nataša Ivančević, Senad Milanović i Marko Nedeljković“, iskreno i nadahnuto je izjavio reditelj, ne krijući zadovoljstvo zbog saradnje.

„Jedan od važnijih testova za svakog pozorišnog čoveka je da vidi može li se razumeti i stvarati zajedno sa glumcima izvan svoje sredine.
Drago mi je bilo videti da mogu biti reditelj izvan Hrvatske i Splita”, zaključio je Plazibat.

Najpoznatiji u ekipi, glumac Aleksandar Stojković Piksi, prvak u Narodnom pozorištu Republike Srpske, takođe u Banja Luci, prvi put igra na sceni Gradskog pozorišta „Jazavac“.

„Sjajan mladi reditelj sa kojim je bilo zadovoljstvo sarađivati“, prvi su pozitivni utisci Stojkovića, koji je pre nekoliko godina bio i umetnički direktor NP Republike Srpske.

„U predstavi igram glavu porodice Branka, a ujedno i predsednika porodične skupštine koji podnese ostavku na tu funkciju i to dovodi do prevremenih izbora, a sa tim i niz komičnih situacija. Reditelj je uradio odličnu adaptaciju, glumci sa kojima sam radio predstavu su izvrsni i ja se nadam da će se za predstavu tražiti karta više“, zaključio je glumac, sve više angažovan i u TV serijama (“Meso”, “Kosti”, “Senke nad Balkanom”, 1-2, “Hotel Balkan”, “Grupa”, “Ubice mog oca”).

„Jazavac“ i u ovoj predstavi nastavlja praksu angažovanja mladih glumaca, a ostalu ekipu iza scene čine – scenograf i kostimograf Dragana Purković Macan, dok je za muziku zadužen Petar Bilbija.

Ova predstava nastala je uz pomoć partnera Gradskog pozorišta „Jazavac“ – Ađiko banke, grada Banjaluka i Ministarstva prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske, a donator predstave je “Friedrić Ebert” fondacija.

Broj ljudi u publici na premijeri predstave, kao i na svim reprizama, biće ograničen, uz primene apsolutno svih mera protiv Kovida 19: razmak između gledalaca, dezinfekcija na ulazu, kao i obavezno nošenje maski na licu sve vreme tokom boravka u pozorištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.